Prijava

Vaša prijava

Uspješan početak tečaja ‘Znakujmo s razumijevanjem’

[]

Udruga osoba oštećena sluha Centar Zagrebačke županije pokrenula je prvi tečaj znakovnog jezika u našem gradu, o čemu smo nedavno i pisali.  Tečaj pod nazivom ‘Znakujmo s razumijevanjem’ vodi članica i tajnica Udruge Marijana Ibriks, koja je hrvatski znakovni jezik ranije predavala u srednjoj privatnoj školi.

– Sve polaznice su zadovoljne novim korisnim sadržajem u našem gadu, koji će im dobro doći u poslu ili privatno. Zasad imamo sedam polaznica, do sada smo imali samo šest sati tečaja, a već se vidi promjena na svima nama. Čast mi je, kao gluhoslijepoj osobi, sa osobama bez invaliditeta razgovarati na svome jeziku. Na znakovnom jeziku. – piše u priopćenju tajnica Udruge Centar.

Neke od polaznica podijelile su razloge pohađanja ovog tečaja.

– Od malena sam se susretala s osobama koje komuniciraju zbog poteškoća u razvoju na različite načine, individualne i specifične za njih. Bilo je vrlo izazovno shvatiti i naučiti njihove obrasce komunikacije. Također, u svome radu se susrećem s korisnicima koji imaju oštećenje slušnog ili govornog aparata te komuniciraju isključivo znakovnim jezikom. Želja mi je bila naučiti koliko toliko univerzalne znakove za komunikaciju, znakove koji su usvojeni i prepoznatljivi u našem društvu jer vjerujem da mi isto može olakšati komunikaciju s korisnicima, korisnicima koji zaslužuju da ne moraju pisati što žele već da mogu koristiti svoj jezik, znakovni jezik, a da ih netko kome se obraćaju za ostvarivanje različitih prava, netko izvan njihove zajednice, razumije. A i veselila sam se radu na sebi i stjecanju novih znanja i vještina, obzirom sam za znakovni jezik već duže zainteresirana, a sada je postao pristupačan – održava se vikendom, u pravo vrijeme – ne prerano, a opet ne prekasno da nam rascjepka dan i obaveze, blizu je i napokon ne postoje zapreke – kaže Martina Godinić:

– Znakovni jezik sam kratko učila za vrijeme faksa i kad se pružila prilika za obnavljanje i produbljivanje znanja, a posebno mogućnost volontiranja u Udruzi, objeručke sam prihvatila priliku koja mi se pružila – istaknula je Barbara Išek Stepanić.

Iz Udruge Centar pozivaju zainteresirane da im se jave, tečaj se održava u prostorijama Gradske četvrti Hrvatski velikani, gdje udruga od ove godine ima svoje sjedište.

– Tečaj je dinamičan, praktičan i sasvim sigurno može biti itekako primjenjiv, jer Udruga koja ga organizira ima 70-tak članova – završno u priopćenju ističe tajnica Udruge Centar Marijana Ibriks.

Objava Uspješan početak tečaja ‘Znakujmo s razumijevanjem’ pojavila se prvi puta na cityportal.hr.