Prijava

Vaša prijava

U našim školama i prvi đaci iz Ukrajine – od prvašića do osmaša

[]

Među tisućama raseljenih obitelji koje su utočište od ratnih razaranja pronašle u Lijepoj našoj nalazi se i nemali broj djece. Kako bi se čim lakše snašli u novoj i njima nepoznatoj sredini za svu djecu školske dobi omogućen je upis u sve hrvatske škole. Tako su se već i prva djeca iz Ukrajine upisala i u osnovne škole na području našeg grada.

– Prvog učenika koji je došao iz Ukrajine upisali smo 25.ožujka i to u OŠ Nikole Hribara, a zasad ih je upisano devetero. No, svakodnevno dolaze novi upiti, jer upisujemo kad roditelji riješe potrebnu dokumentaciju pri policiji – kaže Neven Topolnjak, v.d. pročelnika Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i sport Grada V.Gorice.

Osim u Hribaru, školarci iz Ukrajine polaze nastavu u OŠ Eugena Kumičića, OŠ Eugena Kvaternika i OŠ Novo Čiče. Topolnjak ističe kako ima i prvašića i osmaša, pa su tako i smješteni po razredima. Najveći problem je jezična barijera, koji se rješava dopunskom nastavom.

– Nisu izolirani, u razredu su kojemu po godinama pripadaju. Uglavnom ne znaju hrvatski, pa sukladno uputi Ministarstva obrazovanja s njima dodatno rade učiteljice i profesorice hrvatskog jezika. Djeca su se dobro snašla, brzo se uklope u razred. Djeca kao djeca.. Vjerujemo kako će se i ta jezična barijera s vremenom riješiti-optimističan je gradski v.d. pročelnika za školstvo.

Foto:ilustrativna/OŠ Eugena Kumičića

Pozitivan stav je, čini se, na dobrim temeljima. Barem sudeći po riječima ravnateljice OŠ Eugena Kumičića, Snježane Ruklić.

– Djeca su se dobro uklopila, lijepo su prihvaćena od učenika, lijepo napreduju, brzo uče hrvatski jezik. Bilježnice, pribor, školske torbe je nabavila škola, a bilo je i donacija roditelja. Za sve njih smo organizirali dopunsku nastavu hrvatskog jezika. Oni koji prate online nastavu na ukrajinskom, ne dolaze u školu kad se poklope rasporedi, ali obavezno na dopunsku iz hrvatskog. Jedino je problem kod mlađe djece, zbog ćiriličnog pisma, uče latinicu od 5. osnovne zbog engleskog jezika – kaže ravnateljica Ruklić.

Novi upiti za upisom su gotovo svakodnevni, pa ravnateljica kaže kako će se u skoroj budućnosti napraviti i službeni doček dobrodošlice, te druženje za roditelje. I ravnatelj OŠ Nikole Hribara, Stjepan Maravić, ističe kako se ukrajinski školarci i kod njih dobro snalaze, ali treba im i vremena za oporavak.

Foto: za sve učenike osiguran je školski pribor i oprema/ ilustrativna, pixabay

– Imamo sad četvero učenika, dvoje đaka je u Lomnici, a dvoje ovdje u Velikoj Gorici I svi su u nižim razredima. Zasad je sve dobro, imaju organizirano učenje hrvatskog jezika, mi smo im omogućili topli obrok, organizirali potrebne knjige, pribor. Djeca su naravno u početku..neki su bili i malo preplašeni, sve im je novo, novi jezik, ali sad je dobro. Idemo dan po dan, treba im vremena da se priviknu, puno su tih strahota već i prošli – kaže ravnatelj Maravić.

Kako bi se uz djecu i njihovi roditelji što bolje snašli u danima izbjeglištva, organizaciji života i potrazi za poslom, najavljena je još jedna vrlo korisna inicijativa.

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja napravilo je dobre upute za upisivanje djece iz Ukrajine, zasad to sve dobro funkcionira. Čak imamo sad i jednu inicijativu da se i za odrasle organizira nastava hrvatskog jezika, kod traženja posla i ostvarivanja drugih prava da im bude lakše, da bar nauče osnove jezika, to će im već puno značiti. Grad Velika Gorica će svakako to podržati – završno nam otkriva Topolnjak.

Objava U našim školama i prvi đaci iz Ukrajine – od prvašića do osmaša pojavila se prvi puta na cityportal.hr.