Prijava

Vaša prijava

POT: Jurjevski krijesovi ove godine na 12 lokacija diljem Turopolja

[]

I ovogodišnja, 30. po redu, proslava Svetog Jurja, 23. travnja, proći će bez središnje proslave u Starom gradu Lukavcu. Dok se čeka konstrukcijska obnova dvorca i tradicionalna, velika proslava, Plemenita opčina turopoljska (POT) odlučna je u održavanju tog običaja živim. Tako i ove, kao i prošle godine, u svojim sučijama, organizira paljenje jurjevskih krijesova 22. i 23. travnja kako bi obilježili Turopoljsko Jurjevo. Program se odvija u suradnji s mjesnim odborima, kulturno umjetničkim i drugim mjesnim udrugama, a ove godine jurjevski krijesovi palit će se i na tri nove lokacije.

– Ovo je 30. godina kako organiziramo Turopoljsko Jurjevo, zadnje dvije godine malo drugačije, prvo zbog pandemije, pa potres..Dok se situacija s dvorcem ne promijeni neće biti veće proslave, ali održavamo tradiciju živom. Ovogodišnja proslava ostaje na tragu prošlogodišnje. Ništa od velike nedjeljne proslave u starom gradu Lukavcu, previše je stradao u potresu. Proširit ćemo zato u čim više naših sučija, sad će ih biti u 12, a prvi put u Plesu, Dubrancu i Rakitovcu.  Zamišljeno je da to bude okupljanje za mještane tih naselja, a programe tamo organiziraju mjesni odbori i KUD-ovi – otkrio nam je Juraj Odrčić, župan Plemenite opčine turopoljske.

Foto: Jurjevski krijesovi 2022/Plemenita opčina turopoljska

U petak, 22.travnja, jurjevski krijesovi će gorjeti u Kobiliću, Donjoj Lomnici, Dubrancu, Velikoj Mlaki, Plesu i Lukavcu, a u subotu na blagdan Svetog Jurja, 23. travnja, krijesovi će biti u Hrašću, Kučama, Kurilovcu, Mraclinu, Rakitovcu i Velikoj Gorici.

– U Velikoj Gorici ćemo zapaliti jurjevski krijes na Trgu dr. Franje Tuđmana u suradnji s Turopoljskom udrugom skauta TUR, a u program će sudjelovati i članovi Folklornog ansambla Turopolje i naš Turopoljski banderij. Skromno, ali nastavljamo tradiciju. Iako je tradicionalno najveći krijes u Kurilovcu, smisao je u okupljanju ljudi, druženju, a time označavamo i pravi početak proljeća u Turopolju i okrećemo se novoj gospodarskoj godini – završno poručuje župan POT-a.

Objava POT: Jurjevski krijesovi ove godine na 12 lokacija diljem Turopolja pojavila se prvi puta na cityportal.hr.