Prijava

Vaša prijava

KRAJ ERE SUPERODLIKAŠA Ove godine prijemni ispiti u sedam zagrebačkih gimnazija

[]

Prijemni ispiti ove godine provodit će se u 7 zagrebačkih gimnazija, 3 više nego prijašnjih godina. Uglavnom je riječ o prirodoslovno-matematičkim smjerovima piše rtl.hr.

Izmjenama pravilnika Ministarstvo je priliku za uvođenje dodatne provjere znanja dalo svim srednjim školama, a ne samo onima na koje je pritisak najveći. Može li se tako stati na kraj inflaciji superodlikaša, i peticama koje ne odgovaraju stvarnom znanju?

Izmjenama pravilnika Ministarstvo je uvođenje prijemnog omogućilo svim školama. Prijave su gotove, a uz dosadašnje 4 za to su se odlučile još tri zagrebačke gimnazije. Među njima je i Gimnazija Lucijana Vranjanina koja prijemni uvodi za prirodoslovno-matematički smjer. Mjesta ima za 76 učenika, a prijavi ih se 350.

-Da ocjene iz osnovne škole ne odgovaraju, barem ne kod svih učenika i iz svih škola, stvarnom znanju govore inicijalni ispiti koje godinama provodimo i vjerujemo da ćemo na ovaj način pružiti priliku učenicima zainteresiranim za prirodoslovno-matematičko područje i koji su dobri i odlučni u matematici da se upišu u našu školu, izjavila je Milica Medak, ravnateljica Gimnazije Lucijana Vranjanina u Zagrebu.

Izmjenama pravilnika prijemni umjesto 5 nosi 10 bodova, a u slučaju istog broja bodova prednost ima učenik koji je bolje riješio ispit. To daje veću šansu učenicima koji nemaju sve petice, a tom promjenom su zadovoljni u Prvoj zagrebačkoj gimnaziji u kojoj već 3 godine provode prijemni iz matematike.

U šest od 7 škola na prijemnom se provjerava znanje iz matematike pa se među ravnateljima stvorila ideja o jedinstvenom ispitu čime bi učenici izbjegli pisanje više testova u istom danu.

Iz Ministarstva poručuju zakonske prepreke za to nema, a za prijemne ispite škole će imati 4 dana – od 30. lipnja do 4. srpnja.

Objava KRAJ ERE SUPERODLIKAŠA Ove godine prijemni ispiti u sedam zagrebačkih gimnazija pojavila se prvi puta na cityportal.hr.