Prijava

Vaša prijava

NOĆ KNJIGE 2022: Više od 1200 besplatnih programa u 250 gradova diljem zemlje

[]

Noć knjige, tradicionalna i najmasovnija nacionalna manifestacija, koja promiče knjigu i čitanje, održat će se po jedanaesti put, a organizira se povodom Dana hrvatske knjige (22. travnja) i Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja). Sve s ciljem kako bi se skrenula pozornost na knjigu i čitanje, njihovu vrijednost i značenje za pojedinca i svijet.

Od 22. do 25. travnja u 250 gradova i mjesta diljem Hrvatske održat će se više od 1200 programa i akcija, koji se nakon pandemijskih godina ponovno iz virtualnih prostora vraćaju u stvarni. Manifestacija ove godine propitkuje slobodu i knjigu kao prostor slobode, što je i tema mnogih događanja tijekom trajanja manifestacije.

Foto: Gradska knjižnica V.Gorica/arhivska

Gradska knjižnica Velika Gorica i ove godine sudjeluje u manifestaciji s bogatim i zanimljivim programom, koji će se odvijati na svim odjelima. Prvog dana manifestacije, u petak 22.travnja, od 18 sati na Središnjem odjelu za odrasle očekuje vas književni susret s Innom Moore, odnosno Inom Špiček koja pod pseudonimom autorski potpisuje brojne ljubavne romane koji osvajaju čitatelje u Hrvatskoj i regiji. Otkrit će nam kako napisati ljubavni roman, gdje potražiti inspiraciju i ono najvažnije, kako pronaći put do srca čitatelja. Od 20 sati očekuje vas književni susret s Tomislavom Šovagovićem.

– Tomislav Šovagović poznato je ime našim čitateljima, a ovom prilikom saznat ćemo više o najnovijim naslovima, ‘Kad narastem bit ću Dražen’, ‘Rudnik čvaraka 2’ i ‘Spremište Trešnjevka’.Pridružite nam se na književnom putovanju Hrvatskom i pripremite zanimljiva pitanja za našeg autora – pozivaju iz knjižnice.

Foto: Gradska knjižnica Velika Gorica/arhivska

U knjižnici Galženica od 23. do 30. travnja bit će postavljena izložba pod nazivom ‘Knjiga kao prostor slobode’ – izbor mudrih izreka o slobodi velikih mislilaca, te izbor pjesama i ulomaka iz djela poznatih književnika uz dekorativne vizuale.

Zadnjeg dana manifestacije, u ponedjeljak 25. travnja, Dječji odjel goričke knjižnice poziva vas u Park dr. Franje Tuđmana, gdje od 14 sati gostuje autor Tomo Vega, dugogodišnji trener akrobatskog rock᾽n᾽rolla i autor slikovnice ‘Lukasova plesna pustolovina’. U slučaju lošeg vremena program se premješta u prostor Dječjeg odjela. Na istom vas odjelu od 18 sati očekuje i zanimljiva radionica.

– Psihoedukativnim predavanjem ‘Učimo glumeći’ prikazat će se važnost dramskog odgoja u radu s djecom. Osnovni način provođenja dramskog odgoja je dramska igra koja je vrlo korisna i zanimljiva, jer ono što djeca u igri nauče najlakše i najduže pamte. Nakon predavanja slijedi radionica na kojoj će sudionici upoznati dramske igre i tehnike koje im mogu biti korisne u radu s djecom – ističu iz Gradske knjižnice.

Radionicu vodi Blaženka Mavrić Vadlja, prof. hrvatskog jezika i pedagogije, dipl. bibliotekar i dramski voditelj, a za istu je obavezna i prijava na broj telefona 01/6260-689.

Inače, u ovogodišnjoj Noći knjige sudjeluje sveukupno 150 narodnih knjižnica, više od stotinu knjižara, antikvarijata i nakladnika, 300 škola, vrtića, fakulteta i drugih ustanova kao i kazališta, mjesnih odbora, učeničkih domova, domova za starije osobe, kulturnih centara, pisaca, umjetnika i raznih drugih kreativaca. Sudionici će se družiti s knjigom i u zatvorima, dvorcima, kafićima, vlakovima, voćnjacima, na trgovima, crkvama, pa čak i u berbi gljiva. Velik broj programa bit će posvećen i dvjema značajnim obljetnicama – 400. obljetnici rođenja francuskog književnika Molièrea te 100. obljetnici rođenja jedne od najvećih hrvatskih književnica Vesne Parun.

 

Objava NOĆ KNJIGE 2022: Više od 1200 besplatnih programa u 250 gradova diljem zemlje pojavila se prvi puta na cityportal.hr.


Hribarova Filmska družina dobila novčana sredstva