Prijava

Vaša prijava

Velikogorička HVIDRA obilježava 30 godina postojanja

[]

Mjesec travanj ove godine posebno je značajan za sve članove velikogoričke HVIDRA-e, jer obilježavaju 30 godina uspješnog i neprekidnog rada.  Udruga je osnovana 1992. godine na inicijativu samih ranjenika koji su stradali braneći suverenitet Hrvatske, kao udruga socijalne i pravne zaštite hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata.

– Naše kolege, koji su bili u najvećim borbama za opstojnost naše domovine, organizirali su se u HVIDRA-u Velika Gorica kako bi se međusobno pomagali, posebno mislim na naše teže ranjene i oboljele branitelje. U startu nas je bilo više, to je bilo doba rata, prva crta bojišnice bila nam je jako blizu, na rijeci Kupi, bilo nas je jako puno. Vremena su se promijenila, okolnosti su se promijenile, biološki sat odradio je svoje..Danas imamo oko 110 aktivnih članova, imamo dosta pasivnih članova, to znači da bez obzira što netko nije formalno naš član pomognemo s uputama, stručnim savjetom, iskustvom, u ostvarivanju prava ili u svakodnevnom životu – ispričao nam je Slavko Tolić, voditelj za sport i komunikaciju s medijima velikogoričke HVIDRA-e.

Foto: HVIDRA Velika Gorica

Pandemijsko doba je za nama, pa će se 30. obljetnica obilježiti kroz niz aktivnosti, na poseban i prikladan način.

– Imali smo prijem i vrlo kvalitetan sastanak kod vodećih ljudi našeg grada na temu ‘Uduga HVIDRA Velika Gorica, jučer-danas-sutra’. Moram istaknuti da s njima imamo izuzeno kvalitetnu suradnju, dobru komunikaciju i hvala im na tome – otkriva Tolić.

Foto: malonogometni turnir/HVIDRA V.Gorica

U četvrtak, 21.travnja, održat će se Sveta misa za sve poginule i umrle članove Udruge i sve hrvatske branitelje, koja će se služiti u 17 sati u crkvi Sv. Petra i Pavla. Središnje događanje je u petak, 22. travnja, a započinje polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod spomen- obilježja Golubica na platou ispred gradskog groblja. Slijedi svečana sjednica u prigodi 30.obljetnice osnivanja i djelovanja Udruge i redovna Izvještajna skupština u 18 sati u Društvenom domu Ribnica, gdje će se uručiti prigodni darovi članovima i gostima.

Udruga HVIDR-a Velika Gorica vrlo uspješno i aktivno sudjeluje i u mnogim humanitarnim, kao i drugim aktivnostima civilnog i društvenog života u našem gradu, Turopolju a i šire.

– Mi ne djelujemo samo unutar sebe, želimo biti integrirani član naše zajednice i Turopolja. Uvijek smo jako aktivni u humanitarnom radu, pomoći potrebitima. Pomagali smo tijekom poplava, potresa, čitav niz pomaganja kako unutar udruge tako i van – kaže Tolić.

Foto: HVIDRA maraton, obljetnica 153. brigade/Gabrijela Radunović

HVIDRA Velika Gorica od samog osnutka organizira i malonogometni turnir koji je kroz tri desetljeća postao jedan od zaštitnih znakova našega grada. Početkom siječnja iduće godine, kad se turnir uobičajeno održava, planiraju i posebno obilježiti jubilarnog izdanje. Svečanije će biti i u listopadu kad se održava Memorijalna utrka u čast poginulim braniteljima s velikogoričkog područja.

– Posebno smo ponosni na našu maraton Memorijalnu utrku, jer smo simbolično povezali prvu crtu obrane tijekom rata na rijeci Kupi, gdje je start, s ciljem kod spomen – obilježja Golubice. To ćemo uvijek organizirati kao trajnu zahvalu svima, koji su nažalost poginuli tijekom rata ili onih članova koji su umrli nakon rata. To je utrka zamišljena kao jedna trajna zahvalnost braniteljima koji su položili živote za Hrvatsku, a ujedno je i naš doprinos obilježavanju dana 153. velikogoričke brigade, koja je osnovana 3. listopada – ističe Slavko Tolić, voditelj za sport i komunikaciju s medijima velikogoričke HVIDRA-e.

City Radio ugostio je povodom 30. obljetnice HVIDRA-e Velika Gorica Željka Klasnića, predsjednika Udruge HVIDRA-e V. Gorica i Slavka Tolića, voditelja za sport i komunikaciju s medijima velikogoričke HVIDRA-e. Razgovor je vodila Suzana Majstorović, a snimku poslušajte ovdje.

 

 

 

Objava Velikogorička HVIDRA obilježava 30 godina postojanja pojavila se prvi puta na cityportal.hr.