Prijava

Vaša prijava

Jurjevske svečanosti u Kosnici uz stare običaje

[]

Povodom blagdana Svetog Jurja velika se svečanost priprema i u Kosnici, i to u nedjelju, 24.travnja. Događaj su zajedničkim snagama organizirali Kulturno umjetnička udruga Turopoljska tradicija i KUD Mičevec, a naglasak je stavljen na stare običaje Turopoljskog Jurjeva.

Okupljanje počinje na nogometnom igralištu u 18 sati, a sam program počinje u 18:30 sati. U kulturno-umjetničkom programu publika će moći otkriti i nešto više o starim vjerovanjima, te jurjevskim običajima.

– Za ovu proslavu Jurjeva okupili smo KUD Mičevec, KUD Sveti Andrija, KUD Čiče, KUD Bedenica, KUD Šćitarjevo i KUD Resnik. Djeca udruge Turopoljska tradicija će pjevati jurjevsku pjesmu i posjetitelje darivati grančicama, a oni zauzvart mogu djeci darivati novčiće, jabuku, kolač ili neki drugi dar, kako se to radilo nekada u stara vremena. Pozivamo sve ljude dobre volje da nas posjete, dobro se zabave, te nauče nešto iz povijesti Turopolja – izjavili su organizatori.

Proslavu će obilježiti i tradicionalno paljenje jurjevskog krijesa, nakon čega slijedi zakuska uz gulaš koji će pripremiti članovi udruge Turopoljska tradicija, a zabava se nastavlja uz glazbeni duo ‘Ti i ja’.

Objava Jurjevske svečanosti u Kosnici uz stare običaje pojavila se prvi puta na cityportal.hr.