Prijava

Vaša prijava

Velikogoričani uživali u programu 30. Turopoljskog Jurjeva

[]

Uz puno pjesme, plesa i glazbe FA Turopolje, te neizostavni krijes brojni su Velikogoričani, kao i posjetitelji iz čitavog Turopolja, uživali sinoć u programu koji je povodom Jurjeva organizirala Plemenita opčina Turopoljska (POT) u Parku dr.Franje Tuđmana.

I ovogodišnja proslava, iako jubilarna, prolazi bez tradicionalne velike svečanosti u Starom gradu Lukvacu, koji je oštećen u potresu. Stoga su se ovogodišnje jurjevske svečanosti održale u 12 sučija POT-a u suradnji s lokalnim KUD-ovima, udrugama i mjesnim odborima.

– To je nastavak naše tradicije Jurjeva u Turopolju, a nositelji smo organizacije već 30 godina. Veseli nas da su se i mimo ovih programa koje smo mi organizirali, ljudi okupili i u drugim naseljima, mjestima i to obilježili. Želimo da Jurjevo bude sveopći dan proslave u Turopolju – rekao nam župan Plemenite opčine Turopoljske, Juraj Odrčić.

Foto: Jurjevo u Velikoj Gorici/cityportal

Jedno od starih vjerovanja je kako paljenjem krijesa na Jurjevo pozdravljamo proljeće i novu gospodarsku godinu i tim plamenom tjeramo svako zlo. Stoga se i župan POT-a nada kako ćemo se do idućeg Jurjeva riješiti svih bolesti i elementarnih nepogoda.

Foto: Jurjevo u Velikoj Gorici/cityportal

– Uskoro će nam stići prva sredstva iz Zagrebačke županije za sanaciju dvorca Lukavec, pa očekujemo da će radovi uskoro početi, kako bi bio siguran za sljedeću godinu. Tome se i nadam, da ćemo se iduće godine naći tamo na središnjoj proslavi – kaže.

Foto: Jurjevo u Velikoj Gorici/cityportal

U organizaciji svečanosti tradicionalno sudjeluju i vrijedni članovi Turopoljske udruge skauta TUR, koji znaju tajnu savršenog jurjevskog krijesa.

– Tajna je u dobrom slaganju, dobroj ekipi i dobrim drvima. Ove godine imamo sreće, dovoljno su suha, dobro su složena, jurjevski krijes zaista lijepo izgleda i nadam se da su i Velikogoričani uživali kako u programu Folklornog ansambla Turopolje, tako i u ovom krijesu, koji nas je sve i fino ugrijao – otkrio nam je predsjednik Turopoljske udruge skauta TUR, Alen Konjević.

U proslavi su sudjelovali i članovi Turopoljskog banderija, svečane postrojba koja sudjeluje na svim manifestacijama i događanjima POT-a.

Objava Velikogoričani uživali u programu 30. Turopoljskog Jurjeva pojavila se prvi puta na cityportal.hr.