Prijava

Vaša prijava

Turopolje u nedjelju priprema veliku feštu, jer 111 im je godina, tek!

[]

Nakon izgradnje pruge Zagreb-Sisak 1862. godine intenzivirala se eksploatacija turopoljskih šuma (Turopoljski lug). U blizini Rakitovca i Buševca podignuto je skladište kojim su upravljali Francuzi, izgrađeni su smještajni objekti za radnike i ubrzo je izraslo moderno radničko naselje koje dobiva ime Turopolje. Drvna industrija počela je s radom 1911. godine, pa se ta godina uzima i kao godina nastanka mjesta. Zbog svoje povijesti i zbog radnih ljudi skromnih životnih prilika, za zaštitnika mjesta izabran je Sv. Josip Radnik, koji se slavi se 1.svibnja, kada se slavi i  dan mjesta, te Međunarodni praznik rada.

Turopolje

Foto: Drvna industrija Turopolje, arhivska/FB Turopolje

Mjesto Turopolje netipično je za ovaj kraj, jer to je oduvijek bilo radničko naselje izraslo uz drvnu industriju u kojoj brojni mještani rade i danas.

– Specifični smo po tome, jer smo staro radničko naselje, nema poljoprivrednika niti plemenitaša, većina i danas radi u okolnim pilanamam, dio ih radi i u Velikoj Gorici, Zagrebu..Dobra je povezanost s metropolom, tamo smo za dvadesetak minuta. Imamo i dosta djece, područna škola je u Rakitovcu i imamo četiri razreda, a u nogometnom klubu imamo dvije selekcije mladeži – ističe predsjednik Mjesnog odbora Turopolje, Zoran Smrekar.

Turopolje

Foto: Turopolje danas/FB Turopolje

U mjestu se nalaze željeznički – ranžirni kolodvor, drvna industrija, ambulanta, društveni dom, zgrada nogometnog kluba s igralištem, trgovina, kafić. Danas tamo živi oko 800 stanovnika, koji su vrlo aktivni u brojnim udrugama. Tu djeluje i jedan od najstarijih nogometnih klubova u našem kraju, NK Turopolje, osnovan 1924. godine, Dobrovoljno vatrogasno društvo Turopolje osnovano 1941. godine, Udruga umirovljenika Turopolje, Belot klub Turopolje, Športsko ribolovni klub Ribomanija i Društvo žena TUR, Turopolje.

Foto: DVD Turopolje, mlade snage vježbaju za najtjecanje Kup Sv.Josipa Radnika/FB Turopolje

Uz Mjesni odbor, kao glavnog organizatora, svi oni sudjeluju u pripremi proslave povodom 111.obljetnice Turopolja. Sinoć je održan i sastanak Organizacijskog odbora, pa doznajemo i detalje proslave ove nedjelje u Turopolju, koja će biti održana u Parku turopoljskih branitelja.

– U prijepodnevnim satima s početkom u 10 sati imat ćemo vatrogasno natjecanje za djecu i mladež, 8. Kup sv. Josipa Radnika u organizaciji DVD-a Turopolje, očekujemo više stotina sudionika. Istovremeno će se održavati i stare dječje igre, što pripremaju članice Društva žena TUR. Ekipa iz Nogometnog kluba Turopolje oko 13 sati će tradicionalno spremiti besplatni ručak za sve, to će biti prvosvibanjski grah. Slijedi svečana sjednica Mjesnog odbora, a u 16:30 sati Sveta misa u našem Društvenom domu. Od 20 sati bit će cirkus, a ulaz je besplatan – otkriva Smrekar.

Foto: Park turopoljskih branitelja, Turopolje/FB Turopolje

Novost u prvosvibanjskoj proslavi Dana mjesta Turopolje svakako su stare dječje igre, a za njih su zaslužne članice Društva žena TUR .

– Planiramo skakanje u vrećama, povlačenje užeta, gumi gumi, utrke u paru povezanim nogama i prenošenje jajeta. Plan nam je da djeca koja završe s vatrogasnim natjecanjem dođu k nama na igre dok čekaju proglašenje pobjednika. Igre su za djecu i mlade, za sve koji žele sudjelovati i vidjeti kako se nekad igralo i družilo bez mobitela. Za svako dijete smo pripremile neku slatku sitnicu i naravno kolače za posjetitelje, da se malo zaslade – otkriva nam predsjednica Duštva žena TUR, Ana Kovačević.

 

Objava Turopolje u nedjelju priprema veliku feštu, jer 111 im je godina, tek! pojavila se prvi puta na cityportal.hr.