Prijava

Vaša prijava

VG Čistoća na ‘aktualcu’: Cijena odvoza otpada u Velikoj Gorici jeftinija nego u ostatku Županije

[]

U tijeku je 6.sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice, a pred vijećnicima se nalazi ukupno 13 točaka dnevnog reda. Gradonačelnik Krešimir Ačkar će podnijeti i svoje prvo Izvješće o radu od stupanja na dužnost, za razdoblje od lipnja do prosinca 2021., a vijećnici će raspravljati i o prijedlogu Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna za prošlu godinu. Odlučivat će i o dugoročnom zaduživanju u 2022.godini na iznos od 31 milijuna kuna za financiranje kapitalnih projekata, kao i o načinu naplate i kontrole parkiranja u gradu.

Sjednica je započela Aktualnim satom, a vijećnik Mihael Grdenić imao je pitanje za gradonačelnika vezano uz nove cijene odvoza otpada.

– Stigli su nam prvi računi nakon uvođenja novog sustava gospodarenja otpadom, građani su ogorčeni zbog povećanih računa, a i primijetili su kako se otpad iz žutih i plavih kanti stavljaju u isti kamion, pa ih zanima koja je onda svrha odvajanja otpada?

Na pitanje je odgovorio predsjednik Uprave VG Čistoće, Ivan Rak:

– Činjenica je kako je VG Čistoća krenula s novim obračunom po pitanju odvoza otpada i zbrinjavanja otpada na području Grada Velika Gorica. Podsjetio bih na zakonski okvir, kako je došlo do toga. U srpnju prošle godine donesen je novi zakon o gospodarenju otpadom koji je definirao obračun cijene, sukladno tome i VG Čistoća je donijela novi cjenik. Najveća je razlika u tome da se cijena sastoji od dva dijela, fiksni dio cijene odvoza definiran je samom odlukom i to je 56 kuna, no već je više od 85 posto građana u prvih mjesec dana ostvarilo popust od 7 kuna, pa je sad cijena 49 kuna plus PDV. Smatramo da će većina doći do tog iznosa do kraja godine. Samo varijabilni dio je 7,9 kuna, pa ako predate maksimalno 4 posude mjesečno to je oko 30 kuna. Svakako bih volio napomenuti da VG Čistoća nije mijenjala svoju cijenu od 2008.godine. Tada smo imali oko 1500 manje korisnika, cijena energenata bila je oko 7 kuna, a sad je 13 kuna, tada smo radili sa šest kamiona, sada radimo s 11 kamiona.

Usporedio je i cijene s ostalim gradovima u Zagrebačkoj županiji, te zaključio kako je prema sadašnjim izračunima odvoz otpada u Velikoj Gorici – jeftiniji. Sve koji sumnjaju u ispravnost razdvajanja otpada pozvao je da se osobno uvjere na samoj lokaciji.

– Što se tiče odvoza plavih i žutih posuda, svaki kamion ima GPS, po selima se obično istog dana odvozi, jedan kamion za papir i jedan za plastiku. To odvoze na reciklažno dvorište koje služi kao pretovarna stanica u Mraclinu, potom dolaze ovlašteni zbrinjavatelji, pa pozivam sve koje to zanima, vijećnike i građane da dođu u VG Čistoću provjeriti kako to funkcionira – odgovorio je Rak.

 

Objava VG Čistoća na ‘aktualcu’: Cijena odvoza otpada u Velikoj Gorici jeftinija nego u ostatku Županije pojavila se prvi puta na cityportal.hr.