Prijava

Vaša prijava

Jedanaest sati maratona u Vijećnici: Izvješća, prijedlozi, rasprave i replike bez kraja

['grad velika gorica', 'GRADSKO VIJEĆE', 'hotnews']

Pamtimo iz bliže i dalje prošlosti sjednice velikogoričkoga Gradskog vijeća koje su trajale dugo, dugo i predugo, koje su se protezale od jutarnjih do večernjih sati, kroz cijeli dan, tako da ono što se događalo ovog četvrtka teško može nazvati raritetom, izuzetkom ili povijesnom posebnošću. Međutim, rasplet šest sjednice ovog saziva vijeća definitivno se može nazvati – iznenađujućim. Jer, iako se na dnevnom redu našlo 13 točaka – što nije previše, ali nije ni malo – nije se baš očekivalo da će se i ovoga puta sve skupa protegnuti na cjelodnevno druženje gradske pozicije i opozicije…

Jedino što se ovom prigodom znalo bilo je da će Aktualni sat, kao što samo ime govori, trajati sat vremena. Koliko je, koja minuta ovamo ili onamo, i trajao. Sve drugo nije imalo rok trajanja niti bilo kakvo vremensko ograničenje, a vijećnici su to maksimalno koristili. Govorilo se po točkama prvo u ime klubova, zatim pojedinačno, pa su išle replike, pa odgovori na replike… I tako, činilo se na trenutke, bez kraja. Minute su prolazili, sati također, došla je i pauza za ručak, a na redu je i dalje bila druga točka?!

Duga i temeljita rasprava vodila se prvo pod točkom broj jedan, “Izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje lipanj – prosinac 2021.”, analizirale su se stavke jedna po jedna, pri čemu su s jedne strane vijećnice, desne iz perspektive predsjednika Bekića, stizale pohvale za odrađeno, dok je društvo s druge strane, iz opozicijskih redova, nabrajalo što je sve obećano, a nije izvršeno. Pa smo tako slušali o asfaltiranju, ulaganjima u razne grane, planovima i projektima, ali i o medicinskom centru, preustroju gradske uprave, domu umirovljenika…

Uspjela se u sve to ugurati i rasprava kojom su vijećnici pokušali ustanoviti bi li bilo bolje/ljepše/prihvatljivije da se o gradonačelnikovu izvješću glasuje ili ne. Negdje sredinom rasprave ustanovljeno je kako glasovanje baš i ne bi imalo smisla, s obzirom na to da ne postoje apsolutno nikakve posljedice u slučaju da se izvješće gradonačelnika, teoretski, ne prihvati, ali unatoč tome se i ova rasprava odužila, mnogi vijećnici su osjetili potrebu reći svoje mišljenje, podijeliti svoje viđenje i kontrirati onima s druge strane.

Kad je, nekoliko sati kasnije, prva točka bila riješena, krenulo se na drugu, pod nazivom “Prijedlog Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Velike Gorice za 2021. godinu”, a to je značilo da nas opet čekaju sati i sati izlaganja, replika i odgovora na replike.

Nabrajati i navoditi tko je tu što rekao u okviru prve, odnosno druge točke, trajalo bi vjerojatno i duže nego sama sjednica Vijeća, pri čemu bi se malo tko mogao u svemu tome snaći i pronaći. Tenzije su na trenutke i rasle, glasovi se podizali, rasprave izgledale kao da će se pretvoriti u ozbiljna politička prepucavanja, što se povremeno i događalo, ali uspjeli su naši političari cijelo vrijeme zadržati razinu pristojne i prihvatljive politike komunikacije. Vrlo, vrlo, vrlo temeljite, sveobuhvatne i opširne komunikacije.

Unatoč svemu onome što je izgovoreno, naravno da su obje točke prihvaćene većinom. Da će tako završiti bilo je jasno još tamo u 9 sati, kad je sve počelo, jer tako funkcionira gradski parlamentarizam, no oporba nije željela niti jednu točku pustiti da prođe tek tako, bez ozbiljne i opsežne rasprave. Bilo je tako i na točkama o izvješću o radu VG Čistoće, a pogotovo na onoj o podizanju kredita od strane Grada. Govorilo se i o naplati parkiranja, i o Etičkom kodeksu ponašanja članova Gradskog vijeća…

Naravno da se u svemu tome spominjala i Aglomeracija, vječna tema na sjednicama u posljednje vrijeme, govorilo se i o zbrinjavanju otpada, o Komunikacijskoj strategiji i akcijskom planu, a kao posljednja točka ponovno je na red došla – Aglomeracija.

I tako, riječ po riječ, uz poneki ispričani vic s govornice, uz sve veće podočnjake na licima prisutnih, uz sve češće upadice iz klupa, uz sve više nervoze i poneko zijevanje, stiglo je i 20 sati. I kraj jedne maratonske sjednice koja će se pamtiti. I čiji će nastavak, kažu, slijediti na sljedećoj sjednici, jer ovoga puta je dnevni red navodno – smanjen?! Da nije, vjerojatno bi rasprava trajala i dalje, i jutro poslije.

The post Jedanaest sati maratona u Vijećnici: Izvješća, prijedlozi, rasprave i replike bez kraja appeared first on cityportal.hr.