Prijava

Vaša prijava

Zbirka pjesama “Turopolje plemenito” kao čuvar pučkog pjesništva i turopoljskog dijalekta

['ogranak seljačke sloge buševec', 'stjepan detelić-banski', 'turopolje plemenito', 'zbirka pjesama']

„Turopolje plemenito“ druga je zbirka pjesama autora Stjepana Detelića – Banskog iz Buševca, a treća knjiga u ciklusu „Suvremeno pučko pjesništvo Turopolja“. Knjiga je izašla za stotu obljetnicu Ogranka Seljačke sloge Buševec prije dvije godine, no pandemija je spriječila njezinu promociju, a koja je održana prošli petak u Domu kulture Buševec. U knjizi se nalazi više od 100 pjesama, ali i nekoliko priča iz autorova života.

Foto: Ogranak Seljačke sloge Buševec

– U pjesmama sam opjevao mnoge meni drage i vrijedne ljude. No, dobar dio pjesama posvetio sam našim udrugama i njihovim vrijednim članovima, jer oni su pozitivan primjer mnogima, pogotovo onima koji se bave volonterskim radom, a na očuvanju kulturne baštine kako našeg kraja, tako i cijele Lijepe naše. Kratke priče napisao sam po predaji, ali neke sam i doživio sam – rekao je autor Stjepan Detelić, koji se pisanjem počeo baviti još 1972.godine za svojeg boravka u Njemačkoj.

Foto: Ogranak Seljačke sloge Buševec

Promocija je održana u ležernoj atmosferi, a o knjizi su, uz autora, govorili Đurđa Jandriš-Parač kao lektorica i korektor te Nevenka Lang kao recenzent.

– U Stjepanovim pjesmama nema skrivenih tajni čije bi značenje trebalo otkrivat jer pjesme jasno i otvoreno prikazuju događaje i otkrivaju osjećaje pjesnika. On to često iskazuje s velikom dozom humora pa su pjesme zanimljive i razgaljuju dušu čitatelja. Pisane su na standardu kao i na kajkavskom narječju čiju vrijednost ne treba posebno isticati. U njegovim pjesmama nalazim puno našeg arhaičnog govora i mnoge riječi koje smo već zaboravili, a vrijedno ih je istaknuti – istaknula je Lang.

Foto: Ogranak Seljačke sloge Buševec

Detelić ističe kako se poezija, na žalost sve manje čita i sve manje tiska, a ona jedina uzdiže riječ do njezina punog dostojanstva i rani dušu gladnu ljepote izričaja.

– Turopolje plemenito knjiga je mikro svijeta jednog čovjeka, svijeta sredine u kojoj živi, u kojoj je rođen i koju opjevava, ponosan na porijeklo i na domovinu. Hrabrost pisca da se isključivo bavi svojom malom sredinom hvale je vrijedan pothvat. To je ona os koja je opčuvala autentičnost našeg postojanja – Đurđa Jandrišđ-Parač.

Foto: Ogranak Seljačke sloge Buševec

Program su svojom pjesmom i svirkom uveličali članovi tamburaške A1 grupe i ženska vokalna grupa OSS Buševec, te Siniša Belošević iz VS„Zlatne godine“ uz gitaru.

The post Zbirka pjesama “Turopolje plemenito” kao čuvar pučkog pjesništva i turopoljskog dijalekta appeared first on cityportal.hr.