Prijava

Vaša prijava

Kroz izložbu “Turopoljska baština kroz sjećanja” upoznajte velikogorički kraj

['grad velika gorica', 'izložba', 'Plemenita općina turopoljska', 'TZZŽ']

„Turopoljska baština kroz sjećanja“ naziv je izložbe koju od danas možete vidjeti u prostoru Turističke zajednice Zagrebačke županije u Preradovićevoj ulici u Zagrebu. Izložba je postavljena u suradnji s Plemenitom opčinom turopoljskom i Gradom Velika Gorica.

– Želimo pokazati značaj ovog predivnog kraja, očuvanog kroz 800 godina od Plemenite opčine turopoljske koja nastoji očuvati tradiciju, kulturu, ali i značaj prirodne baštine Turopolja koja je bitna za same Turopoljce, a koji su pokazali koliko hrast, koji je čuvar šume, znači za naš kraj. Zajedničkom sinergijom želimo iskazati da nam je Turopolje bitno. Nastojat ćemo kroz promociju koja je započela sa suvenirom turopoljskog kraja reći zašto je Turopolje važno i zašto za pola sata od samog centra grada imate očuvanu ljepotu i prirodu – istaknula je direktorica Ivana Alilović.

Posjetitelji mogu vidjeti nekoliko ručno rađene drvene makete kapele Ranjenog Isusa na Plesu, čardak iz Mraclina, kuriju Modić-Bedeković te kapelu Svete Barbare u Velikoj Mlaki. Sve to je rad našeg sugrađanina Stjepan Mihanvića, o kojem smo pisali ovdje.

Župan Plemenite opčine Turopoljske, Juraj pl. Odrčić naglasio je kako su ti objekti očuvani do dan danas i stari su više od 200 godina.

– Svim tim objektima se može pristupiti i razgledati ih izvana, a ključ svega je da se kontaktira Turistička zajednica Grada Velike Gorice koja će potom organizirati da se uđe u objekte. Također na stranici goričke Turističke mogu se vidjeti i biciklističke karte ukoliko se netko odluči na posjet biciklom – rekao je Odrčić.

– Ove makete koje danas vidite, ovo autohtono i turopoljsko graditeljstvo od hrasta koje možete vidjeti svega 20 kilometara od Zagreba, su samo primjer svih onih ljepota u kojima možete uživati u tako lijepoj sredini kao što je Velika Gorica i Turopolje. Poanta ove priče je da želimo stanovnicima metropole prezentirati ono što nudi Velika Gorica, a sve to im je nadohvat ruke bilo da dođu biciklom ili autom. Nadam se da ćemo nastaviti u najboljem svijetlu prezentirati široj javnosti sve bogatstvo tradicije i onoga što ima lijepo naše Turopolje – rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

The post Kroz izložbu “Turopoljska baština kroz sjećanja” upoznajte velikogorički kraj appeared first on cityportal.hr.


Čudnovate zgode baruna Munchausena