Prijava

Vaša prijava

Dan mjesta i Majke Božje Fatimske: ‘Ušminkani’ Lukavec poziva na višednevno slavlje

['Dan Majke Božje Fatimske', 'Dan mjesta Lukavec', 'hotnews', 'IVAN KOS', 'Lukavec']

Sitno brojimo do velike proslave Dana mjesta Lukavec!

Nakon pandemijske apstinencije od velikih druženja i veselja ove vas godine očekuje višednevna proslava u kojoj će, vjeruju organizatori, svatko pronaći nešto po svom guštu. Bit će to i prilika za sve koji se odazovu pozivu na proslavu da se i sami uvjere u kojoj mjeri se Lukavec ‘ušminkao’zadnjih godina.

O program proslave i svemu što je u Lukavcu napravljeno, kao i o daljnjim planovima popričali smo s predsjednikom Mjesnog odbora Lukavec, Ivanom Kosom.

– Bliži nam se veliko slavlje, trodnevna fešta i zahvalio bih se svim udrugama koje su aktivno sudjelovale u organizaciji Dana mjesta Lukavec. To su naši KUD Stari grad Lukavec i DVD, naše udruge umirovljenika i branitelja, NK Lukavec, a svakako bih zahvalio i našem župniku i lovcima – kaže.

Foto: Lukavec/I.Kos

Proslava započinje već u četvrtak, 12. svibnja, svetom misom u 19:30 sati u župnoj crkvi, nakon koje ide tradicionalna procesija sa svijećama i Gospinim kipom po mjestu. U petak, na Dan Majke Božje Fatimske, zaštitnice Lukavca, 13.svibnja, svetu misu s početkom u 19 sati držat će zagrebački pomoćni biskup, msg dr. Ivan Šaško, a nakon toga se fešta nastavlja u prostorijama nogometnog kluba – od 20:30 sati nastupa tamburaški sastav ‘Zlatnik’.

Cjelodnevna događanja očekuju vas u Lukavcu u subotu, 14.svibnja.

– Od 9 do 17 sati DVD Lukavec ima Dan otvorenih vrata, od 10 do 11 sati bit će I vatrogasna pokazna vježba. Imat ćemo I izložbu malih životinja, od 11 do 14 sati, a od 12 sati u našem društvenom domu imamo priredbu školske djece. Od 17 do 19 sati je utakmica NK Lukavec I NK Vrapče, naravno očekujemo pobjedu..Od 19:15 sati dijelimo gulaš koji će naši vrijedni Lukavčani pripremiti za sve naše goste, a od 19:30 počinje koncert grupe ‘Veza’ do kasnih noćnih sati – najavljuje Kos.

Foto: Lukavec/I.Kos

Program se nastavlja i u nedjelju, 15.svibnja, polaganjem vijenaca, svetom misom I svečanom sjednicom Mjesnog odbora, a od 19 sati vas očekuje concert KUD-a Stari Grad Lukavec.

Nadaleko poznato po baroknom dvorcu i jurjevskim krijesovima, ovo mjesto u središtu Turopolja zadnjih je godina proživjelo pravu preobrazbu. Naselje kojemu se bliži i impresivnih 800 godina od prvog spomena u spisima Bele IV., zadnjih je godina bilo pravo gradilište.

– Mi smo prvo naselje gdje je počeo projekt VG Aglomeracija, danas smo na 99 posto izvršenja projekta. Dobili smo sve nove prometnice, što nam je bio dugogodišnji problem. Posebno nam je bilo bitno asfaltiranja glavne Tratinske ulice kroz koju dnevno prođe i do četiri tisuće vozila, a spaja Zagreb s Vukomeričkim goricama.

Foto: Tratinska ulica u Lukavcu/I.Kos

Dugo smo čekali kanalizaciju, sad čekamo da se priključimo na sustav odvodnje. Napravljena je i tribina za 300 gostiju na nogometnom igralištu, uređujemo nove prostorije za dječji vrtić, gdje će krenuti 20 djece, prošle godine su otvorene jaslice, pa ćemo imati ukupno 40 djece u predškolskom odgoju. Imamo dvjestotinjak mlađe djece u Lukavcu I jako su aktivni u nogometnom klubu, DVD-u, KUD-u..– ističe.

Foto: Lukavec/I.Kos

Lukavec je danas sigurno bolje mjesto za život u komunalnom, ali i društvenom smislu, smatra predsjednik Mjesnog odbora. Dokazuje to i porast broja stanovnika, kojih je po zadnjem popisu čak 128 više.

– Nakon petrinjskog potresa došli su novi stanovnici, prodano je dosta kuća, a grade se I nove..Kod nas kuće srećom nisu stradale, pokoji dimnjak..No, stradao nam je simbol Turopolja, naš Stari grad, no kako smo čuli na sjednici Gradskog vijeća, sredstva za obnovu su odobrena, pa se nadamo da ćemo već iduće godine tamo ponovno proslaviti Jurjevo – kaže Kos.

Foto: Projekt aglomeracije u Lukavcu je na 99 posto izvršenja/I.Kos

U Lukavcu se, čini se, gradnja neće tako brzo zaustaviti..

– Planova je puno..Svakako planiramo asfaltirati, odnosno napraviti parkiralište ispred naše područne škole i ispred župne crkve,ograditi kompletno školsko dvorište..Ispred škole imamo stari pomoćni objekt iz 50tih godina prošlog stoljeća, to bi trebalo ukloniti. Naše su želje da se izgradi novi pomoćni objekt koji bi služio kao školska sportska dvorana. Želja nam je i da se kroz cijelo naselje izrade pješačke staze, urede parkovne površine, uredi okoliš škole. Idemo dalje u suradnji s gradom – najavljuje Kos.

Ističe kako je suradnja s Lukavčanima dobra, a sve njihove primjedbe na radove izvođača oko aglomeracije prijavili su VG Vodoopskrbi kao nositelju projekta, te vjeruju kako će se svi nedostaci riješiti.

Foto: NK Lukavec, uređene tribine/I.Kos

– Pozivam sve svoje Lukavčane da se uključe u rad naših udruga, da budu aktivni, da brinu o svom mjestu, da naša zajednica doista živi kao takva i da budemo mjesto po mjeri čovjeka. Svi mi tu živimo, najlakše je kritizirati, treba početi od sebe i uključiti se – poručuje završno predsjednik MO Lukavec, Ivan Kos.

A prilika za aktivnim uključenjem u zajednicu bit će i nakon ove proslave sasvim dovoljno – bliži se 800 godina od prvog spomena naselja u zapisima Bele IV. iz 1225. godine, ove godine se obilježava 110 godina obrazovanja u Lukavcu, kao i 75.godišnjica nogometnog kluba.

Foto: Lukavec poziva na višednevnu proslavu/I.Kos

 

The post Dan mjesta i Majke Božje Fatimske: ‘Ušminkani’ Lukavec poziva na višednevno slavlje  appeared first on cityportal.hr.