Prijava

Vaša prijava

Promocije zbirki pjesama goričkih Sparkovaca u okrilju kulturno umjetničkih društava

['KUD Čiče', 'nevenka lang', 'OSS Buševec', 'stjepan detelić-banski', 'udruga spark', 'Zdenka Mlinar']

Početkom svibnja Udruga „Spark“ krenula je s promocijama zbirki pjesama svojih članova. Ne bi to bilo ništa neobično, da se nisu održale u okrilju kulturno umjetničkih društava. S njima su promocije nezaboravne, kad zasviraju i zapjevaju, svako srce ispuni se radošću, zaborave brige, neprijateljstva i ratovi. Najveće bogatstvo Turopolja su naša kulturno-umjetnička društva, čiji članovi poklanjaju svoje vrijeme, ulažu znanja i talente, da bi se sačuvala kulturna baština kraja u kojem živimo.

Tako su 6.svibnja, s Ogrankom seljačke sloge iz Buševca, promovirali zbirku „Turopolje plemenito“ pučkog pjesnika Stjepana Detelića Banskog, a 10.svibnja s KUD-om „Čiče“ iz Novog Čiča zbirku „Turopolu z mojega srca“, autorice Zdenke Mlinar.

– Ganuta doživljajem u Buševcu, zapisala sam da je Buševec turopoljsko mjesto, rasadnik pjevača, glumaca, glazbenika, režisera, pisaca, pjesnika, i da je Turopolje na njih ponosno, kao i na njihovo kulturno umjetničko društvo „Ogranak seljačke sloge“. Nedavno su proslavili 100 godina postojanja, imaju prepoznatljiv program i nastupe vrhunske kvalitete. Zajedno s njima predstavili smo Stjepanovu zbirku kojoj su oni i nakladnici. „Sparkovci“ su predstavili zbirku i recitirali pjesme, uglavnom na našem turopoljskom dijalektu… – ispričala nam je Nevenka Lang, predsjednica Udruge “Spark”.

Na promociji zbirke „Turopolu z mojega srca“, autorice Zdenke Mlinar u Novom Čiču, svi prisutni upoznali su se programom, planovima i aktivnostima KUD-a, koji su iznijeti i u Ljetopisu grada VG, a o njima je pisala Petra Batelja Majić. O Ljetopisu je govorio glavni urednik Stipo Bilić..

– Mi smo predstavili zbirku koju smatramo jedinstvenom, napisala ju je, na turopoljskom dijalektu, osoba koja nije rođena na ovim prostorima. Prihod od prodaje donirali smo za izgradnju turističko-edukativnog centra u Novom Čiču. Zahvalu, što je turopoljsko narječje kajkavskog jezika od 2017.g. zaštićena kulturna baština, dugujemo Ogranku MH u Velikoj Gorici i bivšem predsjedniku Stjepanu Renduliću – kazala je Lang.

„Sparkovci“ su recitirali svoje i Zdenkine pjesme iz zbirke. Zapjevalo nam je i zasviralo pjevačko društvo i zasvirao tamburaški orkestar KUD-a „Čiče“.

The post Promocije zbirki pjesama goričkih Sparkovaca u okrilju kulturno umjetničkih društava appeared first on cityportal.hr.