Prijava

Vaša prijava

Projektni dan u Dječjem vrtiću Koraci: Sadilo se cvijeće i oslikavala reciklirana ambalaža

['dv koraci', 'eko vrtić', 'hotnews', 'Projektni dan']

Veselo, zabavno i poučno bilo je jučer na projektnom danu u Dječjem vrtiću Koraci gdje su se odvijale razne eko aktivnosti, a sve u svrhu obnove statusa Eko vrtića. Ekološki osviješten vrtić postali su 2018.godine, a ovo im je druga obnova statusa Eko vrtića. Mališani, zajedno sa svojim tetama i roditeljima uživali su u zajedničkim aktivnostima.

– Roditelji su prikupili presadnice i odazvali su se sadnji cvijeća sa svojom djecom. Sadili su tako presadnice jagoda, raznog cvijeća i povrća koji će obogatiti naš povrtnjak i cvijetnjak. Tu su bile još i aktivnosti oslikavanja platnenih vrećica, a koje ćemo kasnije koristiti prilikom raznoraznih svečanosti te oslikavanje plastične ambalaže koju recikliramo pa njome ukrasimo svoj vanjski i unutarnji prostor gdje boravimo. Najmlađa skupina uključila se s igrom s plastičnim čepovima, a koje smo prikupili uz pomoć roditelja. Napravljene su tako edukativne igre koje djeca mogu koristiti svaki dan – istaknula je ravnateljica vrtića Maja Hudić.

12.05.2022. – Velika Gorica – Projektni dan uz eko aktivnosti u Dječjem vrtiću Koraci – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Uz sadnju cvijeće i povrća, u dvorištu se mogla razgledati i mala izložba dosad provedenih eko aktivnosti u obliku plakata i dječjih eko radova. No, klinci su najviše uživali u samoj sadnji.

– Djeca vole kada se uključe u direktan proces. U vrtiću tijekom cijele godine imaju raznovrsne aktivnosti vezane uz brigu o cvijetnjaku i povrtnjaku. Teta Katarina koja je zadužena za održavanje s veseljem djeci pokazuje i uči ih kako se priprema zemlja te što treba raditi kada je vani zima i ne može se saditi. Tada, djeca prebiru i slažu sjemenje kako bi bilo spremno za proljeće i sade kada dođe što na red. Bitno je i to da mališani mogu i uživati u svim plodovima koji su i više nego zdravi jer ništa nije špricano. Najviše vole degustirati kupine, jagode, bude i jabuka, krušaka, trešnji i marelica – ispričala nam je ravnateljica.

12.05.2022. – Velika Gorica – Projektni dan uz eko aktivnosti u Dječjem vrtiću Koraci – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Sve što se radi rukama posebno je zanimljivo, a vole i eksperimente s vodom i razne pokuse.

–  Najzanimljiviji im je pročišćavanje vode, gdje nauče kako se od zamazane vode dobije čista. Djeca vole ići i u prirodu pa smo konačno nakon dvije godine uspjeli otići na izlet na jedno seosko domaćinstvo gdje su još više produbili svoje znanje o prirodi i upoznali nove biljne vrste koje se tamo uzgajaju. Kada idu u šetnju oko vrtića ili u park, uvijek pogledaju da li za sobom ostave sve uredno ili ako vide da je smeće na podu, upozore jedan drugoga da se smeće ne baca – kazala je Hudić te je dodala kako je kod starijih predškolaca vidljivo koliko barataju znanjem i brizi o okolišu.

– Imamo i povratnu informaciju od roditelja da ih djeca kod kuće upozoravaju da ugase svjetlo, ako dok peru zube curi voda, upozoravaju da ju ugase, pitaju roditelje jesu li odvojili otpad i pravilno razvrstali smeće, tu vidimo pomak u cijeloj priči, a i roditelji sami ponešto nauče uz njih – naglašava ravnateljica.

12.05.2022. – Velika Gorica – Projektni dan uz eko aktivnosti u Dječjem vrtiću Koraci – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Podizanje ekološke svijesti kod djece, glavni je cilj vrtića, pa tako svake godine kada dođe nova generacija djece upoznaju ih s pravilnim odlaganjem otpada, što je to otpad, da se neke stvari mogu reciklirati i kako nam to pomaže u očuvanju planeta Zemlje.

– Učimo ih kako da sami pridonesu očuvanju svoje okoline i tko god polazi naš vrtić po izlasku ima već stečeno osnovno znanje i navike koje će mu pomoći da se i dalje brine o okolišu, ali i prenijeti to znanje na svoje ukućane – zaključuje Hudić.

 

The post Projektni dan u Dječjem vrtiću Koraci: Sadilo se cvijeće i oslikavala reciklirana ambalaža appeared first on cityportal.hr.