Prijava

Vaša prijava

Paraolimpijka Mirjana Lučić: ‘I djeca s invaliditetom trebaju sport od najranije dobi’

['Mirjana Lučić', 'Sportski savez osoba s invaliditetom Velike Gorice', 'Univerzalna sportska škola za djecu s invaliditetom']

Početkom godine u našem je gradu s radom započela Univerzalna sportska škola za djecu s invaliditetom. Inicijator ove sjajne priče je Sportski savez osoba s invaliditetom Velike Gorice, a njihov rad je prepoznao i odobrio Hrvatski paraolimpijski odbor.

– Sport me definirao kao osobu i jedino što želim je da i ostala djeca imaju mogućnosti sportski život provesti onako kako sam ga ja provela, jer za mene ljepšeg života nema – otkriva svoju osnovnu motivaciju za pokretanje ovog programa predsjednica Sportskog saveza osoba s invaliditetom Velike Gorice, Mirjana Lučić.

Foto: Naša paraolimpijka, Mirjana Lučić, inicirala je pokretanje Univerzalne sportske škole za djecu s invaliditetom/privatni album M.Lučić

Iza Mirjane su gotovo tri desetljeća uspješnog igranja stolnog tenisa, ona je i prva sportašica Velike Gorice koja se kvalificirala na Paraolimpijske igre. S 14 godine je operirala teško iskrivljenu kralješnicu koja joj je onemogućavala zdravstveni i sportski razvoj.

– Uvidjeli smo problem slabijeg uključivanja djece predškolske i školske dobi u sport osoba s invaliditetom, jer mislim kako je još uvijek prisutna stigma u društvu ukoliko dijete ima neki invaliditet..Stoga smo na taj način htjeli privući upravo tu skupinu, kako bi se kroz sport bolje uklopili među svoje vršnjake i tako od malena stjecali samopouzdanje i u svim ostalim sferama svojeg života, a ne samo sportskog. Kroz školu prolaze sve sportove koje imaju kasnije mogućnost usavršavati u našem gradu, a to su atletika, judo, boćanje, stolni tenis i plivanje. Interes je više nego odličan i itekako se vidi koliko je to bilo potrebno našem gradu – ističe Lučić.

Osnovni cilj programe je vježbanje i igranje kroz sport, kako bi djeca stekla naviku treniranja i kako bi poboljšali svoje motoričko stanje najviše što mogu i na taj način popravili kvalitetu svojeg života. Trenutno desetak djece u dobi od 5 do 15 godina koja su još uvijek u traženju svojeg sporta i koji treniraju sve sportove tijekom tjedna

– Željela sam taj projekt, jer sam smatrala da djeca s invaliditetom trebaju imati sportsku aktivnost od najranije dobi, jednako kao i sva ostala djeca bez poteškoća. Naime postoji problem koji djeca s poteškoćama imaju za razliku od ostale djece, a to je taj što oni ionako provode silne sate na raznoraznim terapijama i liječenjima posebno u najranijoj dobi i izuzetno teško im je naći vrijeme,uz školu i sve ostalo, i za sport. Upravo to smo htjeli promijeniti. Pružiti im sve ono što je omogućeno njihovim vršnjacima. Samo smo se morali uklopiti i u sve njihove ostale obaveze, što nije uvijek lako – otrkiva.

Foto: Univerzalna sportska škola za djecu s invaliditetom/privatni album, M.Lučić

Univerzalna sportska škola za djecu s invaliditetom provodi se utorkom i subotom u OŠ E.Kumičić i četvrtkom na gradskom bazenu, te još dodatno na treninzima po pojedinim sportovima, zavisno od preferencija djece.

– Treniraju od tri do četiri puta tjedno, zavisno od vremena koje im ostaje nakon škole i svih ostalih terapija, a ja sam kao predsjednica više nego zadovoljna njihovim napretkom. Imamo zaposlene dvije trenerice, Maju i Marinu, koje financira Hrvatski paraolimpijski odbor. Pristup djece s invaliditetom kao i svih osoba s invaliditetom je besprijekoran, jer oni daju uvijek 100 posto i svaki trening je novo iskustvo i borba sa samim sobom, a onda i s vježbama. Zahvaljujući Gradu i domišljatosti naših trenera sve sprave su potpuno prilagođene, tako da nema razloga da se ne napravi odličan trening – otkriva.

Foto: Univerzalna sportska škola za djecu s invaliditetom/privatni album, M.Lučić

– Moja osobna želja je da niti jedno dijete s invaliditetom ne može reći kako nema sporta za njega i mislim da je upravo ova škola pravi put prema tom cilju. Stoga pozivam sve zainteresirane da navrate u OŠ E. Kumičić utorkom u 19.15 ili subotom od 16.30 ili me kontaktiraju osobno putem našeg Saveza – završno poručuje predsjednica Sportskog saveza osoba s invaliditetom Velike Gorice, Mirjana Lučić.

 

The post Paraolimpijka Mirjana Lučić: ‘I djeca s invaliditetom trebaju sport od najranije dobi’ appeared first on cityportal.hr.