Prijava

Vaša prijava

Slaže se nova Gorica: Na odlasku osmorica, traje potraga za pojačanjima

['HNK GORICA', 'hotnews']

U trenutku kad je završila sezona, koju su nogometaši Gorice okončali na šestome mjestu, sa 45 osvojenih bodova, bilo je jasno da ćemo od sredine srpnja, kad kreće nova borba za bodove, pozicije i status u hrvatskom nogometu, gledati kudikamo drukčiju momčad nego dosad. Koliko drukčiju, tek ćemo doznati, ali već sad je definitivno da će promjena itekako biti.

Prvo, kapetan Matija Dvorneković će nakon isteka ugovora iz kopački prijeći u klupske strukture, preuzeti neku od funkcija u klubu i okončati svoju igračku priču. Kako će se ta funkcija točno zvati, doznat ćemo u danima pred nama, kad stvar postane i službena, no više nema dvojbi da će netko drugi nositi desetku na leđima, da će netko drugi preuzeti kapetansku traku, da će netko drugi morati voditi pjesmu nakon pobjeda…

Netko drugi će, sve je izvjesnije, stajati i među stativama goričkoga gola, jer medijski napisi ovih dana govore kako je Dominik Kotarski sve bliže odlasku u grčki PAOK. Najbolji golman prošle sezone HNL-a prema kriteriju Sofa Scorea odradio je sjajnu sezonu u Gorici, no sve govori da ni to nije bilo dovoljno da se vrati u Ajax, s kojim je pod ugovorom, te dobije priliku u velikanu iz Amsterdama. Preostaje, koliko možemo doznati iz medija, jedino ustanoviti model po kojem će Kotarski otići u Grčku, odnosno hoće li ga Gorica otkupiti pa prodavati ili će cijela priča biti realizirana na neki drugi način.

Uz njih dvojicu, na izlaznim vratima su i Nigerijci Benito i Atiemwen, koji se s posudbe vraćaju svaki u svoj Dinamo, prvi u onaj kijevski, drugi u zagrebački. Ugovor je istekao i Musi Muhammedu, koji će nakon četiri sezone napustiti Turopolje i sreću potražiti negdje drugdje, pa u klubu već intenzivno rade na dovođenju novog desnog braniča. Ovog proljeća bila je to deficitarna pozicija, jer zimus je u Mađarsku otišao Albi Doka, pa je desni bok “krpao” ofenzivac Josip Mitrović, a u samoj završnici sezone i mnogi drugi. U sezoni pred nama na toj bi se poziciji šansa mogla otvoriti i za neke mlađe igrače iz goričke omladinske škole…

Matar Dieye u potrazi je za novim klubom, kao i još nekoliko njegovih dosadašnjih suigrača… Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Veliko je pitanje i kakva je sudbina dvojice napadača, Vlatka Stojanovskog i Matara Dieyea, pri čemu je puno veća vjerojatnost da njih dvojica više neće biti dio goričke priče. Isto vrijedi i za Younesa Delfija, Iranca koji je u Gorici bio posljednje dvije godine, a na svom Instagramu već se oprostio od našega kluba. I on je bio na posudbi, a sad će tražiti svoju sreću negdje drugdje. U tijeku su i razgovori s Jozom Šimunovićem, koji je imao ugovor do ovoga ljeta, no šanse da on ostane u Gorici bitno su veće nego kod svih ovih prethodno nabrojanih.

I tako smo došli do brojke od čak devet igrača koji su otišli/odlaze/mogli bi otići. Budući da su u izlogu, tržištu prilično zanimljivi, i Jovičić, i Krizmanić, i Kalik, i Pršir, i Babec…, nema dvojbe da će Gorica od nove sezone doista biti drukčija.

– Bit ćemo sigurno još mlađi, ali bit ćemo i jako dobri. Uz dva-tri prava pojačanja, uvjeren sam da ćemo imati itekako konkurentnu momčad – pri odjavi od prošle sezone rekao je trener Samir Toplak.

I njegovo ime pojavljuje se u medijskim napisima, povezuje ga se s Rijekom, ali upućeni izvori kažu kako od toga nema ništa, kako će Toplak ostati u Gorici i nastaviti započeti posao. Uz ovu ranije nabrojanu petorku “iz izloga”, koji mogu i otići i ostati, imat će Toplak temelj momčadi u iskusnim Nizozemcima Suku i Steenvoordenu, imat će u defenzivi i Keitu i mladog Marjanovića, u sredini i Golubickasa, i mlade snage Juga, Brleka, Skrbina i Nezirovića, pa prema naprijed i Fruka i Mitrovića, kao i sve boljeg Brazilca Caija Cruza…

Što se dolazaka tiče, zasad je poznato samo kako će novi igrači Gorice i službeno postati 19-godišnji napadač Ante Matej Jurić te 17-godišnji veznjak Luka Kapulica, donedavni kapetan kadetske momčadi Hajduka, koji će pojačati juniorsku i biti u konkurenciji za seniorsku momčad. Odlazak Kotarskog aktivirao je mogući povratak Ivana Banića s posudbe u ljubljanskoj Olimpiji, a tek treba vidjeti i kako će cijela ta golmanska priča utjecati na sudbinu 22-godišnjeg Jana Paola Debijađija, koji bi mogao negdje na posudbu, skupljati minute i iskustvo, ali i dokazati da je materijal za prvoga golmana Gorice u bliskoj budućnosti.

Tko će biti ta Toplakova željena “dva-tri prava pojačanja”, tek ćemo vidjeti, ali sve govori da će novih igrača biti i nešto više, pogotovo realiziraju li se neki izlazni transferi. Bit će novosti, nema sumnje, u sve tri linije, i obrambenoj, i veznoj, i napadačkoj, ali o konkretnim imenima zasad nema govora u medijima. Radi se u tišini, ozbiljno i odgovorno, vjerujemo da će biti i uspješno.

Početak priprema zakazan je za 13. lipnja, bez reprezentativaca (Fruk, Krizmanić, Pršir i Golubickas), koji će se priključiti nešto kasnije, a već na početku moglo bi biti i nekih novih lica. Međutim, prave stvari realnije je očekivati nešto kasnije, budući da prijelazni rok počinje 1. srpnja, ali i da se najbolji poslovi najčešće i odrađuju u kasnijoj fazi, sve tamo do kraja kolovoza, kad će transferni period završiti.

Ukratko, Gorica ide na redizajn, u nove izazove će s nešto drukčijim licem i naličjem, ali s istim željama, ambicijama i ciljevima. I u nešto drukčijoj sezoni, jer zbog Svjetskog prvenstva čeka nas pauza u studenom i prosincu, pa brzi nastavak već početkom siječnja…

The post Slaže se nova Gorica: Na odlasku osmorica, traje potraga za pojačanjima appeared first on cityportal.hr.