Prijava

Vaša prijava

Vukovinski učenici i djelatnici Ministarstva poljoprivrede obogatili školski voćnjak novim stablima

['Ministarstvo poljoprivrede', 'OŠ Vukovina', 'učenička zadruga', 'ZMAG']

Djelatnici Ministarstva poljoprivrede jutros su posjetili učenike Osnovne škole Vukovina kako bi obogatili školski voćnjak novim stablima, ali i učili o ekološkoj osviještenosti.

– Jako nam je drago što ćemo proširiti već postojeći voćnjak s desetak novih voćaka. Drago nam je da je nakon par godina on urodio plodom, a učenici koji su članovi Učeničke zadruge prošle su godine napravili prvi pekmez. Želja nam je proširiti to i na naše područne škole pa smo tako lani zasadili nekoliko stabala u Područnoj školi Buševec. Cilj nam je potaknuti djecu da njeguju prirodu, da više sade i na taj način održavaju okoliš – rekao nam je ravnatelj škole Damir Bedić.

Foto: OŠ Vukovina

Profesori i učenici zajednički rade na projektima uređivanja okoliša škole, sadnje eko voćnjaka, a od 2018.godine surađuju sa Zelenom mrežom aktivističkih grupa (ZMAG).

– S obzirom da sam sudjelovao na tim njihovim seminarima, a prva tema je bila uređivanje okoliša škole. Tu smo mapirali okoliš škole i tražili smo pogodna mjesta za sadnju drveća i voćaka. Upravo s prvim dobivenim sredstvima posadili smo voćnjak – prepričava nam vjeroučitelj Antun Greganić, inače eko povjerenik za OŠ Vukovina.

Foto: OŠ Vukovina

Drugi dio seminara bio je usmjeren na osposobljavanje učenika za ekoaktivizam , odnosno uočavanje ekoloških problema u svojoj zajednici i njihovo rješavanje uz grupni rad. Povjerenik Greganić, nada se kako će se uskoro kao škola uključiti i u projekt REGREEN.

Spomenimo i kako je u školi nedavno osnovana Učenička zadruga „Daroviti i marljivi“ koja ubire plodove svog voćnjaka i pretvara ih u proizvode.

– Naša školska dunja urodila je plodom pa smo od toga zajedno kuhali pekmez. Uspjeli smo napraviti deset teglica i to je bilo neopisivo slatko, a jeli smo ga na našim izvannastavnim aktivnostima. Uključili smo se u brojne aktivnosti i surađujemo s lokalnom udrugom „Vukovina u srcu“ – istaknula je Ljiljana Lozančić, učiteljica tehničke kulture koja je inače i voditeljica sekcije „Vukovinski kreativci“.

Foto: OŠ Vukovina

No, ovi vrijedni i marljivi učenici imaju i svoju humanitarnu stranu, a prihode od prodaje svojih proizvoda na sajmovima usmjerili su na liječenje za malu Kiaru, kao i obiteljima izbjeglim iz Ukrajine.

The post Vukovinski učenici i djelatnici Ministarstva poljoprivrede obogatili školski voćnjak novim stablima appeared first on cityportal.hr.