Prijava

Vaša prijava

Slučaj Miroslav Ilić

['hotnews', 'koncert', 'miroslav ilić', 'ŠRC Udarnik']

Dogodi se povremeno, svakome od nas vjerojatno, da te iznenade, možda čak i šokiraju neke pojave u tvojoj okolini. Pojave koje se događaju u regiji, u državi, u našoj užoj okolici, pa na kraju i u samome gradu, u tvojoj ulici… Evo, uzet ćemo ovdje naš, domaći, gorički primjer. Može često iznenaditi, čak i šokirati, koliko su Velikogoričani indolentni prema mnogo stvari, na koliko toga izostane reakcija, jer često je tu riječ o stvarima i pojavama koje zaslužuju reakciju.

Ali mi Goričani, realno, najčešće spavamo. I šutimo.

Propustimo tako reći nešto više, pa makar i kroz sve ove naše “Facebook ratnike”, o iznimno važnim temama, onima koji se tiču našeg svakodnevnog života, pa čak i zdravlja, sigurnosti nas i naše djece… Propustimo najčešće i izaći iz kuće i dati podršku kulturnjacima i sportašima, jer teško je reći da je gorička publika generalno posebno zainteresirana za bilo što.

– Pa što ove ljude zanima? – pitao se još tamo kasnih devedesetih legendarni Stjepan Spajić, u vrijeme kad je njegov Hrvatski dragovoljac igrao svoje prvoligaške utakmice u Velikoj Gorici, a na tribinama nije bilo nikog živog.

Ni dvadeset i nešto godina poslije stvari se nisu bitno promijenile. Rečenica “u Gorici se ništa ne događa” puno je češća od događaja na kojima se stvori gužva, bez obzira na to radi li se o koncertima, predstavama ili utakmicama. Rekao bi čovjek da će sve to skupa izgledati kudikamo drukčije u gradu kojem gravitira više od 60.000 ljudi, ali pitanje je unatoč tome i dalje na mjestu: Što ove ljude zanima?

Odgovor smo, međutim, možda i pronašli.

Ove ljude zanima, čini se, Miroslav Ilić!

Svakoga, doduše, na svoj način, ali posljedice objave vijesti da će na ŠRC Udarniku 21. lipnja nastupiti Miroslav Ilić izazvala je reakcije koje će, realno, mnoge iznenaditi i šokirati. Goričani, naime, više ne spavaju. I ne šute. Svi sad imaju svoje mišljenje i spremni su ga jasno i glasno reći. Na Facebooku u prvom redu, naravno.

“Sramota!” “Bravo, Srbende”, “Zar nemamo mi svojih pjevača?!”, “Fali vam još samo Bora Čorba”… I tako dalje, i tako dalje.

Ogorčenje je veliko, graniči to i s bijesom u nekim slučajevima, kao da se u najmanju ruku dogodilo, štajaznam, enormno poskupljenje plina. Recimo. A nije, dogodila se samo najava koncerta. Na kojem će glavna zvijezda biti 71-godišnji pjevač narodne glazbe koji – to je 2022. godine u Velikoj Gorici očito posebno važno naglasiti – dolazi iz Srbije.

Čak i ako ne spadaš u kategoriju onih koji će otići na jedan takav koncert, onih koji vole i slušaju narodnu glazbu, kao što je slučaj s potpisnikom ovih redaka, teško je ostati hladan na bujicu negativnih komentara u ovom slučaju. Jer ovo se doista u trenutku pretvorilo u slučaj, koliko god to zvuči ovoliko duboko u dvadeset i prvom vijeku, na tolikoj vremenskoj distanci od rata, koji je ovdje valjda ključna stavka.

Naravno, mnogi od onih koji će glasno protestirati vjerojatno znaju većinu riječi pjesama Miroslava Ilića, neki od njih možda će na kraju i otići na koncert. Mnogima od njih ne smeta osobito ni što, lako je moguće, njihova vlastita djeca slušaju kudikamo neku od puno lošijih verzija narodne glazbe, kao ni to što iz svakog drugog kafića u Hrvatskoj trešte hard-core narodnjaci, ali sve to zapravo i nije važno.

Puno je važnije što su se Goričani probudili, što su reagirali, što su pokazali da su živi, strastveni, pa možemo vjerovati da će tu živahnost i strast pokazati i u nekim drugim, sljedećim prilikama. Kad zaista bude važno.

Organizatori koncerta nisu željeli komentirati sve te negativne reakcije na najavljeni koncert, izbjegavajući produbljivati ovu priču, pa nismo dobili ni službeno objašnjenje zašto je baš Miroslav Ilić njihov izbor, ali ono je zapravo vrlo jednostavno – zato što koncerti poput ovoga donose profit. Ma što pojedini naši sugrađani, ovi glasni i razočarani u prvom redu, mislili o tome.

Evo, nekidan je Ivana Kindl imala koncert u Velikoj Gorici, slavila je 20 godina karijere. I skupila, u nekim trenucima, 2o gledatelja. Dan poslije, na koncertu još jednog urbanog izvođača, Let 3, bilo je samo malo bolje, daleko od situacije koja se može nazvati gužvom.

Na Miroslavu Iliću, s druge strane, bit će gužva. I bit će, vjerujemo, profita za organizatora, za kurilovečki klub. Profita zbog kojeg se sve ovo i radi, profita koji će NK Kurilovcu pomoći da dalje funkcionira, da omogući djeci u omladinskoj školi još bolje uvjete, možda da i ojača prvu momčad za nove izazove. I to je poanta. Ivana Kindl, nažalost, ne donosi profit, Miroslav Ilić ga donosi.

Pa ako je, nakon nekoliko stotina koncerata srpskih pjevača u Hrvatskoj, kao i hrvatskih u Srbiji, problem to što je Miroslav Ilić rođen u blizini Čačka, problem je zapravo puno dublji.

The post Slučaj Miroslav Ilić appeared first on cityportal.hr.