Prijava

Vaša prijava

Fešta od kulture u Mraclinu: Osam događanja za stotinu godina KUD-a Dučec

['100 godina', 'hotnews', 'Kud Dučec', 'mraclin']

Kulturno-umjetničko društvo Dučec iz Mraclina vuče korijene još od crkvenog zbora Vjenčić iz 1922. godine, pa ove 2022. godine slavi stotinu godina svog djelovanja. S brojnim članstvom, programima usmjerenima prema folklornom amaterizmu, zaštiti i obnovi baštine, godinama je nositelj kulturnog i društvenog života Mraclina.

Manifestacije poput lipanjskih Dana svetog Vida ili Dučecovih spelancija, potom brojni tamburaški sastavi potekli iz KUD-a, snažan su doprinos očuvanju lokalnog identiteta i tradicije, a privlače sve brojniju publiku iz Turopolja i Zagreba.

Imajući u vidu da gotovo i nema kuće u Mraclinu koja nije dala ponekog člana Društva te da je Dučec na razini grada Velike Gorice itekako prepoznatljiva kulturna institucija, ova proslava nesumnjivo svjedoči o kontinuitetu kulturnoga djelovanja u Mraclinu još od vremena Radićevih i Hercegovih ideja o selu kao subjektu vlastite i nacionalne povijesti.

Kroz osam prigodnih događanja koji će se održavati od 12. do 19. lipnja 2022. godine, na lokacijama u Mraclinu, KUD Dučec obilježiti će stotinu godina svog djelovanja i na taj način zahvaliti se svim članovima koji su utkali dio sebe u Društvo.

Programi koji će se održati u sklopu velikog jubileja su: dječji folklorni susreti u Mraclinu, otvorenje izložbe fotografija “Od Vjenčića do Dučeca” i promocija novog nosača zvuka, promocija dokumentarnog filma “100 godina kulturno umjetničkog amaterizma u Mraclinu”, tamburaška večer sjećanja na mraclinske tamburaše, svečana sjednica te veliki folklorni koncert.

The post Fešta od kulture u Mraclinu: Osam događanja za stotinu godina KUD-a Dučec appeared first on cityportal.hr.