Prijava

Vaša prijava

Ačkar izabran u predsjedništvo HDZ-a: Je li sljedeći korak funkcija ministra?

['Andrej Plenković', 'HDZ', 'hotnews', 'Krešimir Ačkar', 'predsjedništvo']

Politička karijera aktualnoga gradonačelnika Velike Gorice Krešimira Ačkara ide dalje istim ritmom i istim smjerom. Rapidno prema gore. Na Saboru HDZ-a, održanom u subotu u dvorani Vatroslav Lisinski, Ačkar je postao jedan od deset članova predsjedništva stranke. Priznanje je to vrha stranke Ačkaru za sve što je napravio za stranku u posljednjem razdoblju, ali i jasan pokazatelj da se na njega u bliskoj budućnosti itekako ozbiljno računa.

“Zahvaljujem predsjedniku Andreju Plenkoviću i vodstvu stranke, kao i svim izaslanicima 19. Općeg sabora HDZ-a na ukazanom povjerenju i izboru u nacionalno predsjedništvo HDZ-a. Velika je to čast, ali i priznanje, ne samo meni osobno, već i mojim suradnicima, stranačkim kolegicama i kolegama, ali i našem gradu. Jer temelj za ovaj izbor i priznanje je sve ono što smo zajedno radili u izrazovnom razdoblju koje su obilježili potresi i pandemija COVID-a 19. Ponosan sam na naš grad, ponosan na našu Goricu. Hvala svima!”, objavio je Ačkar na svom profilu na Facebooku.

Izaslanici su za deset članova Predsjedništva HDZ-a, uz Ačkara, većinom glasova izabrali i Antoniju Jozić, Igora Androvića, Ninu Obuljen Koržinek,  Anđelka Stričaka, Marka Marušića, Ivana Celjaka, Ernesta Petryja, Blaženka Bobana i Šimu Erlića. Oni su bili i jedini kandidati, pa je bilo jasno kako će upravo ovih deset ljudi postati najbliži suradnici predsjednika stranke i Vlade Andreja Plenkovića.

Ovim imenovanjem nastavljen je tako napredak u političkoj karijeri velikogoričkog gradonačelnika, koji je ovim putem krenuo još 2002. godine, kad je kao 19-godišnjak ušao u HDZ. Međutim, nakon toga je završio Filozofsko-teološki studij pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu i stekao zvanje magistra teologije, a zatim se i zaposlio u privatnoj srednjoj školi Benedikt Kotruljević kao profesor, a zatim i u menadžmentu škole.

U lokalnom političkom životu pojavio se 2015. godine, kad je napustio prethodni posao i postao pročelnik gradskog Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i sport. Već dvije godine poslije, na lokalnim izborima 2017. godine, izabran je za zamjenika gradonačelnika Dražena Barišića, a iste godine postao je i predsjednik gradske organizacije HDZ-a. Nakon Barišićeva odlaska Ačkar je do izbora nosio prefiks “v. d.”, koji je nestao pobjedom već u prvom krugu izbora za gradonačelnika u svibnju 2021., a rasplet je to kakav se i mogao naslutiti, budući da je na izborima za Sabor godinu ranije bio Velikogoričanin s daleko najviše preferencijalnih glasova.

U Sabor je Krešimir Ačkar ušao kao zamjena za Davora Božinovića, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova, čime je dodatno iskoračio u stranačkoj hijerarhiji, a subotnjim imenovanjem i službeno je ušao u sami vrh najjače političke stranke u Hrvata. Kao sljedeći korak u ovoj priči nameće se funkcija ministra u nekoj budućoj Vladi, što u našem gradu nismo imali od Ivana Šukera.

U tom bismo, zasad hipotetskom slučaju, i mi u Velikoj Gorici morali tražiti novoga gradonačelnika, možda čak i prije nego što mu istekne ovaj mandat, koji traje do 2025. godine, jer parlamentarni izbori su godinu ranije. Takav rasplet, s obzirom na stalni Ačkarov stranački napredak, ne bi bio nikakvo iznenađenje. No, o tom potom…

The post Ačkar izabran u predsjedništvo HDZ-a: Je li sljedeći korak funkcija ministra? appeared first on cityportal.hr.