Prijava

Vaša prijava

Ne propustite – izložba ‘Steklo’ Stjepana Kosa i Violete Antunović u Muzeju Turopolja

['izložba', 'izložba Steklo', 'MUZEJ TUROPOLJA', 'Stjepan Kos', 'Violeta Antunović']

Ujedinjeni narodi proglasili su ovu godinu Međunarodnom godinom stakla s ciljem dodatne afirmacije staklarstva kroz povijest i razvoj tehnologije, umjetničko oblikovanje, gospodarski značaj i revitalizaciju staklarstva kroz kreativno poduzetništvo.

Dvoje velikogoričkih umjetnika, Stjepan Kos i Violeta Antunović, stoga su odlučili sugrađanima i širokoj publici približiti staklo kao umjetnički medij, ali i pokazati što se sve od stakla može napraviti. Jedan manji dio već ste mogli vidjeti na prigodnoj izložbi u Centru za posjetitelje Turističke zajednice Velike Gorice, a u utorak, 14.lipnja, očekuje vas svečano otvorenje izložbe pod nazivom ‘Steklo’ u Muzeju Turopolja.

Foto: Stjepan Kos i Violeta Antunović /arhivska/TZVG

Stjepan Kos poznat je, ne samo u našem gradu i Turopolju, već i puno šire, kao jedan od utemeljitelja jedne od vodećih staklarskih tvrtki u Hrvatskoj, Gorica staklo, koja nudi i program dekorativne obrade i izrade umjetničkih predmeta od stakla, a Violeta Antunović je bila njegova učenica. Kos je zaslužan i za naziv izložbe, jer steklo na turopoljskom dijalektu znači upravo – staklo.

– Imat ćete prilike vidjeti jedan čitav opus, oko pedesetak djela, da se vidi što se sve može napraviti od stakla, od uporabnih predmeta, slika i umjetničkih djela. Cilj nam je da naši sugrađani vide da se tako nešto radi u njihovom gradu, da uopće postoji. To je na neki način i poklon našem gradu kojeg volimo i želja nam je bila i ovom izložbom doprinijeti i kulturi i životu u gradu – rekla nam je Violeta Antunović uoči otvorenja izložba.

plakat izložbe Steklo

Violeta Antunović godinama slika na svili, papiru, platnu, izrađuje nakit, a posljednjih 15 godina slika na reljefnim staklima. Osim samostalnih izložbi, kao članica Udruge likovnih umjetnika Velike Gorice, redovno izlaže i na zajedničkim izložbama udruge.

Svečano otvorenje izložbe ‘Steklo’ bit će održano u Muzeju Turopolja u utorak, 14.lipnja, s početkom u 19 sati, a moći ćete ju razgledati sve do 01. srpnja.

The post Ne propustite – izložba ‘Steklo’ Stjepana Kosa i Violete Antunović u Muzeju Turopolja appeared first on cityportal.hr.