Prijava

Vaša prijava

VIDEO Cijelo selo zajedno obilježilo stoljeće kulturnog amaterizma u Mraclinu

['hotnews', 'Kud Dučec', 'stota obljetnica']

U lipnju 1922. godine raspjevani Mraclinci odlučili su osnovati ženski crkveni zbor Vjenčić i time su udarili temelj organiziranom kulturno-umjetničkom djelovanju u svome selu. Točno stotinu godina poslije, u lipnju 2022., neke nove generacije proslavile su stotu obljetnicu početka kulturnog života u Mraclinu…

Povodom obilježavanja cijelog stoljeća, kako su to sami nazvali, “kulturno umjetničkog amaterizma u Mraclinu”, održana je svečana sjednica, na kojoj je simbolično predstavljena nova zastava društva, za čiju su izradnju bile zadužene Karmelićanke, a ovom prigodom su podijeljene i nagrade Lira za najistaknutije sponzore i one koji su davali podršku radu društva, a istaknuto je i posebno značajno osobno, odnosno obiteljsko djelovanje u KUD-u “Dučec”.

Na proslavi se okupilo praktički cijelo selo, zajedno sa gostima, pa je ovo bila dobra prigoda da se Mraclinci prisjete i nekih prošlih vremena, u kojima se “Dučec” nije tako zvao. Nakon “Vjenčića”, društvo je nosilo ime “Hrvatsko seljačko pjevačko društvo Kopač”, zatim “Kulturno prosvjetno društvo Ivan Goran Kovačić”, a prvi put je naziv “Dučec” ponijelo 1968. godine. Jedno vrijeme KUD je nosio i ime Josipa Galekovića, a od 1996. ponovno se zove “Dučec”.

I drži se, za jednog stogodišnjaka, jako, jako dobro.

The post VIDEO Cijelo selo zajedno obilježilo stoljeće kulturnog amaterizma u Mraclinu appeared first on cityportal.hr.