Prijava

Vaša prijava

Gradski sat vraća se s ‘generalke’ na Radićev trg idućeg tjedna

['gradski sat', 'hotnews', 'urar Dalibor Lebarović']

Prije nešto više od mjesec dana gradski sat s Trga Stjepana Radića završio je na popravku, ali ne bilo kakvom, nego li na prvom generalnom servisu u više od 20 godina koliko je prošlo od njegova postavljanja. I baš kao svi gradski satovi iz Hrvatske i ovaj naš je završio kod majstora Lebarovića u Maksimirskoj ulici u Zagrebu.

– Uskoro vraćamo sat, trajao je popravak nešto duže, jer od njegovog postavljanja, tamo oko 2000-te, nije bilo generalnog servisa, samo redovito održavanje. Sad će biti kao nov, popravljeni su brojčanici, kazaljke, mehanizmi, obojali smo ga iznutra bijelo, izvana plavo – otkriva nam majstor urar Dalibor Lebarović.

urarska radnja Lebarovic

Urarska radnja Lebarovic u Maksimirskoj 52a. Ispred radionice postavljeno je pet satova sa svjetskim vremenima, u Los Angelesu, New Yorku, Londonu, Helsinkiju i Sydneyju, dok se u sredini nalazi stari sat koji pokazuje maksimirsko vrijeme: Zarko Basic/PIXSELL

Njegova urarska radiona u Maksimirskoj zasigurno vam je zapeo za oko svojim specifičnim pročeljem ukrašenim gradskim satovima, jer upravo na toj lokaciji popravljaju se te velike vure koje dolaze iz Dubrovnika, Istre, Zagorja, Zagreba..ili kraće – iz čitave Hrvatske. No, kaže majstor Lebarović:

– Taj sat iz Velike Gorice mi je na popisu– prioritet!

No, prije vraćanja našeg sata na staru lokaciju, potrebno je pofriškati i ušminkati i samu konstrukciju, a za to se moraju poklopiti vremenski uvjeti.

– Odgodili smo bojanje konstrukcije zbog izuzetno visokih temperature, nije tehnički izdrživo, a I idući dan nakon farbanja ne smije padati kiša, tako da pozorno pratimo vremensku prognozu. Vjerujem kako ćemo idući tjedan krenuti s konstrukcijom i kad to obavimo ide vraćanje sata. U roku 10 do 15 dana, ma i prije ga vraćamo – kaže nam majstor Lebarović.

Ukupni trošak generalnog popravka gradskog sata i bojanja konstrukcije naš grad će platiti oko 5,5 tisuća kuna s PDV-om.

 

The post Gradski sat vraća se s ‘generalke’ na Radićev trg idućeg tjedna appeared first on cityportal.hr.


SREBRO I BRONCA! Odlična Nina u Čakovcu