Prijava

Vaša prijava

HEP uvodi promjene obračuna potrošnje za 1,43 milijuna kućanstava

['HEP', 'hotnews', 'novi sustav', 'potrošnja struje']

Hrvatska elektroprivreda najavila je nove uvjete obračuna potrošnje električne energije kućanstvima, bez obzira na opskrbljivača. Promjene se tiču 2,35 milijuna obračunskih mjernih mjesta u stambenim jedinicama, odnosno 1.43 milijuna kućanstava u kojima netko stalno stanuje, prema zadnjem popisu stanovništva.

Odluka se odnosi na kupce koji su na akontacijskom sustavu obračuna električne energije, a donosi tri velike novosti. Kupci će, uz redovni obračun, dobivati akontacije različitog mjesečnog iznosa i neće dospijevati na naplatu u istom mjesecu, te će moći i promijeniti model obračuna, prenosi Energetika.net.

Primjerice, kupci s polugodišnjim obračunskim razdobljem od sada će uz redovni obračun dobiti pet, a ne kao dosad šest, mjesečnih novčanih obveza, a dospijeće će biti petog u mjesecu za prethodni mjesec. To znači da kupci koji imaju iskazano dugovanje po obračunu za prethodno razdoblje više neće morati vršiti dvije uplate u istom, prvom mjesecu idućeg obračunskog razdoblja, što je zbunjivalo mnoge.

Također ćete dobivati različite mjesečne iznose akontacija, a njihov ukupan zbroj temeljen je na potrošnji adekvatnog prethodnog polugodišnjeg obračunskog razdoblja, kao i do sada, objašnjavaju u HEP-u. Dakle, kupci će plaćati po potrošnji, ali u različitim obrocima.

I treća novost je da će svaki kupac moći zatražiti promjenu modela razdjele potrošnje i/ili iznosa akontacija kod svog opskrbljivača.

– Ove promjene su vrlo pozitivne za kupce, to je pokušaj uvođenja reda, adresiranja činjenica da glavnina kupaca još nema pametna brojila, kojima bi plaćali precizno prema potrošnji. Kupci će ubuduće plaćati puno bliže onome što zaista i troše, a priče o tome da se kroz akontacije ‘kreditira’ HEP ili neki drugi opskrbljivač postat će – bespredmetne – smatra energetski savjetnik Nenad Kurtović.

Kupci bi trebali biti obaviješteni o ovim novostima iz HEP-a putem letka uz idući obračun.

The post HEP uvodi promjene obračuna potrošnje za 1,43 milijuna kućanstava appeared first on cityportal.hr.