Prijava

Vaša prijava

Finale odabira imena za male rode – Jagor, Kosjenka, Jarilo ili Greta?

['javna ustanova zeleni prsten', 'odabir imena', 'rode']

Tri male rode, koje pozorno prate stručnjaci Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije, u selu s najvećim brojem roda u županiji, Donjoj Kupčini, još uvijek nemaju imena. Prije mjesec dana pokrenuta je akcija putem Facebook stranice ustanove, kako bi upravo pratitelji predložili imena za nove članove obitelji roda i sad su se neka imena izdvojila.

– Bilo je nevjerojatno kreativnih, zanimljivih, ali i šaljivih prijedloga. Od Kokolina i Kolinde, preko uniseks  imena Vanja, Saša i Matija do Kupeka, Doneka i Prsteka, inspiriranih mjestom prebivališta roda i Ustanovom. Djelatnici Javne ustanove Zeleni prsten suzili su izbor na pet prijedloga, a konačna imena odabrat će opet pratitelji stranice Javne ustanove Zeleni prsten, gdje možete glasati do 17. srpnja. Ona tri imena koja dobiju najviše vaših glasova bit će imena naših roda čiji život pratimo od izlijeganja, pa sve do pokušaja letenja, a pratit ćemo i dalje – rekla je ravnateljica JU Zeleni prsten, Tatjana Masten Milek.

rode skupa

Foto: male rode traže ime/JU Zeleni prsten Zg.županije

Izbor je između ovih imena:

  1. Jagor – prema imenu dječaka iz knjige “Priče iz davnine” Ivane Brlić Mažuranić
  2. Kosjenka – prema vili iz knjige “Priče iz davnine” Ivane Brlić Mažuranić
  3. Jarilo – prema staroslavenskoj mitologiji, Jarilo sin boga Peruna donosi proljeće kao i rode
  4. Alojz – prema imenu rode iz crtića “Leteći medvjedići”
  5. Greta – prema imenu rode iz crtića “Leteći medvjedići”
rode velike

Foto: male rode traže ime/JU Zeleni prsten Zg.županije

Još jedna zanimljivost o rodama čiji život djelatnici svakodnevno prate je da se rodan izlegao 2018. godine u Lonjskom polju, 2019. godine je viđen u Izraelu, a ove godine se nastanio se u Donjoj Zdenčini. Sve te podatke znamo zahvaljujući prstenovanju ptića bijele rode. Inače, uz Sisačko-moslavačku županiju, najviše roda u Hrvatskoj se gnijezdi upravo u Zagrebačkoj županiji.

 

The post Finale odabira imena za male rode – Jagor, Kosjenka, Jarilo ili Greta? appeared first on cityportal.hr.