Prijava

Vaša prijava

DVD Novo Čiče u akciji uklanjanja ambrozije od ovog vikenda

['AMBROZIJA', 'DVD Novo Čiče', 'eko akcija']

Već ovog vikenda vrijedni članovi DVD-a Novo Čiče kreću u eko-akciju pod nazivom ‘Trajno suzbijanje ambrozije, čupanjem i spaljivanjem’ s javnih površina u naselju. Prva akcija te vrste održana je prije dvije godine, kad su vatrogascima zbog pandemijskih mjera bile limitirane aktivnosti unutar prostorija njihovog DVD-a, pa su se usmjerili na vanjske aktivnosti, što je bilo sjajno prihvaćeno, kako od samih članova, tako i od mještana.

– Krećemo sad u srpnju, jer je biljka u fazi rasta dovoljno velika za čupanje. Bitno ju je ukloniti prije cvatnje, kako bi se spriječilo izlučivanje peludi koja izaziva alergije kod ljudi, a zatim i spriječilo stvaranje sjemena i daljnje širenje – pojašnjava zapovjednik DVD-a Novo Čiče, Dario Munjić.

ambrozija ncice klincijezero

Foto: DVD Novo Čiče u akciji uklanjanja ambrozije/DVD N.Čiče

Obradit će sve javne površine, oko dječjih parkova, jezera, biciklističkih staza, sportskih terena i škole. Ovogodišnja akcija kreće za vikend i nastavlja se do kraja mjeseca.

– Cilj ove akcije je trajno uklanjanje biljke ambrozije kako bismo pomogli ljudima koji imaju problema zbog tog alergena, jer pelud ambrozije je jedan od najjačih alergena među biljkama. S druge strane i uključivanjem mladih članova DVD-a stvaraju se pozitivne navike prema društvu i ekologiji – poručuje Munjić.

ambrozija ncice stariji

Foto: DVD Novo Čiče u akciji uklanjanja ambrozije/DVD N.Čiče

Iako su im se u prijašnjim akcijama pridružili i mještani, zapovjednik DVD-a Novo Čiče ističe kako oni zapravo najviše mogu pomoći održavanjem svojih privatnih površina košnjom. Naravno, svi ljudi dobre volje dobrodošli su pridružiti se ovoj eko-akciji.

Projekt je u programu potpore Ureda Zagrebačke županije u području zaštite okoliša i prirode.

 

 

The post DVD Novo Čiče u akciji uklanjanja ambrozije od ovog vikenda appeared first on cityportal.hr.