Prijava

Vaša prijava

Hrvatski robotičari osvajaju svijet, a među njima i naši Velikogoričani

['bangkok', 'hotnews', 'HRVATSKI ROBOTIČKI SAVEZ', 'obitelj dijanić', 'robocup']

Hrvatski robotičari ponovno osvajaju odličja! Ovoga puta nastupili su na 25.po redu RoboCup-u održanom u Bangkoku od 13. – 16.srpnja gdje se okupilo više od 3 tisuće natjecatelja iz 45 zemalja.

Ovo je najveće svjetsko robotičko natjecanje koje je od iznimne važnosti za prijenos i razmjenu znanja u području robotike, umjetne inteligencije i automatizacije između obrazovnih i istraživačkih institucija na svim razinama. Natjecanje je utemeljeno 1997., a hrvatske ekipe na njemu nastupaju od 2011. godine.

Bangkok roboticari pehari

Foto: Hrvatski robotički savez

– Od 2012. redovito se s tog natjecanja vraćamo s odličjima. Niti ove godine nismo prekinuli tu tradiciju i u Hrvatsku se vraćamo s dva pehara za osvojena 3. mjesta u Rescue Line i Rescue Maze kategorijama. Laskavo je godinama biti u vrhu svjetske natjecateljske robotike, ali sam put do tamo je dugotrajan i težak posao, pun odricanja. Svake godine ovo natjecanje biva sve teže, koristi se sve složenija oprema i programska rješenja pa je postizanje vrhunskih rezultata vrlo složen edukativni i logistički poduhvat. Ali uspjeli smo, otišli opet do kraja i stali uz bok najboljima, ostavivši iza sebe zemlje koje značajno više ulažu u moderne tehnologije i sustav edukacije – istaknuli su iz Hrvatskog robotičkog saveza.

Dvije hrvatske ekipe osvojile su treće mjesto, a jedna od ekipa je i ekipa koju čine Velikogoričani. U kategoriji Rescue Maze, 3. mjesto osvojila je ekipa ADI CRO team za koju su nastupili Antonio Dijanić, Dora Dijanić i Ivan Dijanić. Mentori ekipe su bili Jelka Hrnjić, Željko Krnjajić i Lovrek Dijanić.

ADI CRO team

Foto: Hrvatski robotički savez

U kategoriji Rescue Line, 3. mjesto osvojila je ekipa Školska knjiga CRO team za koju su nastupili Borut Patčev, Juraj Kolarić i Franko Prikratki. Mentori ekipe su bili Ivica i Ivan Kolarić.

– Nadamo se da ćemo ovim našim uspjesima privući što više djece u razne edukativne i natjecateljske aktivnosti koje organiziramo. Nadamo se i većoj percepciji značaja postizanja ovakvih uspjeha, ne samo na svjetskom nego na domaćim i ostalim međunarodnim robotičkim natjecanjima kako bi se ovim iznimnim talentima ostvarile želje za nastavkom obrazovanja i karijera u područjima vezanim uz robotiku. Moramo imati na umu da je robotika budućnost, ali i sadašnjost te je zbog svoje interdisciplinarnosti jedno od najprikladnijih polja za podučavanje zasnovano na STEM i projektnim osnovama – zaključili su iz Saveza.

Doček uspješnih hrvatskih robotičara je u utorak u 7 sati ujutro u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb.

Izvor/foto: Hrvatski robotički savez

The post Hrvatski robotičari osvajaju svijet, a među njima i naši Velikogoričani appeared first on cityportal.hr.