Prijava

Vaša prijava

S prvim danom kolovoza uvodi se očinski dopust u trajanju deset radnih dana

['demografija', 'djeca', 'hotnews', 'očinski dopust', 'roditelji']

Kako bi se omogućila veća uključenost očeva u skrb o djeci i sudjelovanje u ranoj dobi djeteta, uvedeno je novo pravo za zaposlene i samozaposlene roditelje – očinski dopust. Odlučili su to većinom glasova saborski zastupnici prihvaćanjem izmjena Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, koji stupa na snagu 01. kolovoza.

Očinski dopust bit će u trajanju od deset radnih dana za jedno dijete, odnosno 15 radnih dana u slučaju rođenja blizanaca ili više djece. Pravo se može koristiti najkasnije do navršenih šest mjeseci djetetova života, a otac ga koristi neovisno o radnopravnom statusu majke. Za vrijeme korištenja očinskog dopusta, naknada plaće isplaćivat će se u punom iznosu osnovice za naknadu plaće, navodi Središnji državni ured za demografiju i mlade.

DSC 0388

Ilustrativna fotografija/15.04.2020. Velika Gorica. Djeca u Parku dr. Franje Tuđmana. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Zakonom se povećava i najviši iznos naknade plaće za korištenja očinskog dopusta, za prvih šest mjeseci ako to pravo koristi jedan roditelj ili prvih osam mjeseci ako koriste oba roditelja, i to na način da naknada plaće iznosi 100 posto osnovice za naknadu plaće utvrđene prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju, ali ne može iznositi više od 225,5 posto proračunske osnovice odnosno 7.500,13 kuna, umjesto ranijih 170 posto, odnosno 5.654,20 kuna.

Također je povećana i naknada plaće tijekom korištenja prava na roditeljski dopust u polovici punog radnog vremena na 110 posto proračunske osnovice odnosno 3.658,60 kuna, umjesto ranijih 2.328,20 kuna.

The post S prvim danom kolovoza uvodi se očinski dopust u trajanju deset radnih dana appeared first on cityportal.hr.