Prijava

Vaša prijava

Uspjeh izgradio na egzotičnom bilju! Ilija iz Velike Kosnice u borbi za nagradu

['hotnews', 'Ilija Jurić', 'jutarnji list', 'OPG Anto Jurić']

Tradicionalni izbor Jutarnjeg lista, koji se traži najbolji mladi poljoprivrednik u Hrvatskoj, i ove je godine u završnom krugu pronašao svog turopoljskog predstavnika. Ilija Jurić, 31-godišnjak iz Velike Kosnice, među 20 najboljih je u ovom izboru, a svoju priču ispričao je, naravno, za Jutarnji list

A ona kaže da su mama Ruža i tata Anto došli u naš kraj kao izbjeglice iz BiH, iz okolice Gračaca. Ovdje su pronašli dom i krenuli graditi mali OPG koji je u posljednjih 19 godina značajno narastao. U prvom planu su inovativni proizvodi iz plasteničke proizvodnje, presadnice, cvijeće i začinsko bilje, a skloni su i eksperimentiranju s egzotičnim biljkama.

– Na ovaj sam se izbor odlučio prijaviti da bi svojim primjerom pokazao mladima da poljoprivreda ne mora biti nužno vezana uz traktore, oranice i to neko klasično viđenje rada na selu – kaže Ilija i dodaje:

– Rad u poljoprivredi može biti zanimljiv, inovativan i drugačiji. Moji roditelji se cijeli život bave poljoprivredom kao primarnom djelatnošću, tako da smo moje sestre i ja od malih nogu dane provodili u plasteniku i pomažući njima. Uvijek pamtim ljetne praznike koje smo provodili u plastenicima kako bismo si dodatno “zaradili ” za ljetovanje. To mi je kao klincu bilo užasno, ali danas kada gledam na to, mislim da je genijalno. Otac nas je na taj način naučio da cijenimo svaku kunu koju sami zaradimo.

Roditelji ih nisu baš gurali u poljoprivredu, važnije im je bilo školovanje, pa je sin Ilija sad inženjer medicinske radiologije. Koji više voli plastenik nego bolničke hodnike.

Orijentirao u posljednjih pet godina i na jestivo cvijeće, mikropovrće i razno egzotično bilje za restorane, a projekt je nazvao “Tukan Greens”. I uspjelo je, jer do tad su ugostitelji takvo bilje mogli nabaviti samo u inozemstvu.

– U ponudi imamo više od 30 raznih jestivih cvjetova i listova koji se koriste u hrani ili koktelima. Uzgajamo razno začinsko i ljekovito bilje koje nije uobičajeno, pa tako imamo više vrsta menti, kao što su menta s aromom jagode, jabuke, grejpa, banane, čokoladna menta tamnih listova i arome kao poznate čokoladice after eight, specijalnu mentu za mojito koktele. Imamo i nekoliko vrsta bosiljka, od klasičnog genovese tipa do napolitanskog, tajlandskog s aromom anisa, s aromom cimeta i aromom limuna – nabraja Ilija.

Posao se sve više širi, jer na novom imanju u Vrbovcu OPG Jurić diže nove plastenike, u planu je investicija od 100.000 eura…

Za Iliju možete glasovati još samo danas do ponoći, a to možete učiniti OVDJE.

The post Uspjeh izgradio na egzotičnom bilju! Ilija iz Velike Kosnice u borbi za nagradu appeared first on cityportal.hr.