Prijava

Vaša prijava

Veliki vodič Turističke zajednice: Evo kako provesti godišnji odmor u Turopolju…

['hotnews', 'Turistička zajednica Velike Gorice', 'turizam']

Velikogorička Turistička zajednicu, na čije će čelo od 1. kolovoza i službeno zasjesti nova direktorica, Maja Toth, pripremila je veliki vodič za godišnji odmor u Turopolju. Navedene su tu sve prednosti koji nudi naš kraj, sav turistički potencijal, ali i istaknuta mjesta koja se posebno isplati posjetiti…

“Odlučite li ovoga ljeta posjetiti Turopolje, jednu od najslikovitijih hrvatskih manjih regija, naići ćete na bogatstvo kulturno – povijesnih spomenika, narodne baštine te očuvanih prirodnih krajolika koji se skladno isprepliću. Kao srce Turopolja razvija se grad Velika Gorica, okružena stoljetnim šumama, rijekama Odrom, Kupom i Savom, jezerima te pitomim Vukomeričkim goricama”, stoji u tekstu Turističke zajednice, uz nastavak:

“Velika Gorica sa svojom velikom mrežom pješačko-biciklističkih staza, kao i cijelo Turopolje od Posavine do Vukomeričkih gorica, idealan je prostor za biciklizam te rekreativno uživanje obitelji s djecom. Na prostoru grada, biciklisti mogu uživati u 35 kilometara uređenih biciklističkih staza koje se protežu uz glavne gradske ceste i obilaznice, kao i u smjeru prema Velikoj Mlaki. U slikovitim predjelima koja okružuju Veliku Goricu ništa ne daje naslutiti da je vreva hrvatske metropole udaljena samo 15 kilometara. Tu su dvije biciklističke rute na kojima uz rekreaciju možete upoznati prirodne ljepote, kulturno – povijesne i etnološke vrijednosti Turopolja.

turisticka zajednica 2

Po cijelom našem kraju cijeli je niz atraktivnih i ugodnih biciklističkih staza… Foto: TZVG

Ako poželite provesti dan bez automobila, pješačka poučna staza Šumarica je idealan izbor. Staza se proteže u dužini od 9 kilometara, povezuje naselja Krušak i Kozjaču, a laganim hodom staza se prijeđe za dva sata. Šetnja njezinim stazama vodi kroz šumu, šumske obronke, livade, uz potoke Curek i Kozara te seoska dvorišta i kuće Žitkovčice do vidikovca Lakovica nedaleko Kozjače. Duž staze nalaze se informativni panoi koji govore o povijesti Vukomeričkih gorica, drvenom graditeljstvu, biljnom i životinjskom svijetu.

Dobra ideja za kratki izlet zasigurno su i naša izletišta na kojima u hladovini u mirnoj prirodi, uz fini domaći ručak i brojne aktivnosti za najmlađe možete uživati na svježem zraku. Doživjet ćete zeleno i toplo srce ovoga kraja gdje svatko može naći nešto za sebe. U slikovitim predjelima koja okružuju Veliku Goricu ništa ne daje naslutiti da je vreva velegrada udaljena tek nekoliko kilometara.

Izletište Ključić Brdo
Udaljeno samo desetak kilometara od Velike Gorice, a ipak dovoljno daleko da osjetite atmosferu seoskog života, prekrasne prirode i svježeg zraka, izletište Ključić brdo (www.kljucic-brdo.hr) smješteno je na prekrasnim brežuljcima Vukomeričkih gorica. Kompleks izletišta obuhvaća brojne brežuljke, pašnjake, šume, voćnjake, vinograde, kao i zoo park gdje možete pogledati uzgajališta divljih svinja, konja, muflona, srna, jelena, fazana, divljih patki i domaćih životinja. Za svakog, pa i najizbirljivijeg gosta, naći će se bogat izbor hrane iz domaće kulinarske ponude.

Izletište Odranski Ribič
Odranski Ribič nalazi se 10km od Velike Gorice, u stoljetnoj šumi turopoljskog hrasta i tik uz rijeku Odru do koje možete prošetati stazom koja se nalazi na prostranom posjedu iza restorana. Idealno mjesto za odmor, rekreaciju, obiteljske ili poslovne izlete i ručkove, a za najmlađe tu se nalazi i bogato dječije igralište koje će im pružiti sate nesmetane zabave.

Etno kuća Novo Čiče
Etno kuća Novo Čiče nalazi se u neposrednoj blizini stare Pučke škole te učiteljskog doma koji su pod zaštitom Ministarstva kulture. Etno kuća sastoji se od unutrašnjeg i vanjskog izložbenog prostora. Unutarnji prostor čini stara centralna prostorija s kuhinjom, spavaća soba i radna soba s tkalačkim stanovima, mašinama za šivanje, kolovratima. Tavanski prostor je namjenjan za izložbu pisanih materijala iz prošlosti, kao i za izložbu alata opreme i pribora. Vanjski dio zbirke čine poljoprivredni alati, pribor i mnoštvo upotrebnih predmeta.

Western ranch “Cowboy”
Ranch se nalazi na 10min od Novog Zagreba, na čarobnim i šumovitim obroncima Vukomeričkih gorica. Uz prekrasnu prirodu ranč nudi obilje gastronomskih užitaka, svako jelo pripremljeno je od kvalitetnih namirnica. Svaki recept pomno je osmišljen i povezan s interijerom i eksterijerom prostora kako bi sva vaša čula uživala – kako u čarobnom pogledu na prirodu, konje i šumu tako i u zvukovima country glazbe.

Ranch Kurilovec
Ranch Kurilovec je predivan ranč za konje. Pronaći ćete ga samo nekoliko kilometara južno od centra Velike Gorice, u neposrednoj blizini glavne ceste Zagreb-Sisak, odnosno 20-ak kilometara od centra Zagreba. Ranch Kurilovec trenutno se proteže na 55.000m2. Ovdje ćete pronaći konje različitih boja, veličina i karaktera, a neki od njih dresirani su za školu jahanja u sklopu čega nude individualne sate jahanja, terensko jahanje te školice jahanja za djecu stariju od deset godina.

Na ranču se nalaze i dvije grijane drvene kuće uređene za održavanje vjenčanja, momačkih i djevojačkih večeri te svih ostalih vrsta zabava i proslava. Za one malo aktivnije i željne team buildinga, u sklopu ranča su i dva terena za paintball, a imaju i klasične društvene igre poput biljara, pikada i stolnog nogometa.

Turopoljski grunt obitelji Dianežević
Tradicionalno turopoljsko obiteljsko gospodarstvo s prekrasnom okućnicom idealno za proslavu vaših rođendana, krstitki te ostale razne domjenke. Posjetiteljima se nudi smještaj i autohtona turopoljska jela.

Nemojte zaboraviti pogledati i neke od naših najvažnijih znamenitosti: Arheloški park Andautonija, dvorac Lukavec, Muzej Turopolja, Vrata od krča ili neku od prekrasnih drvenih kapelica, kurija i čardaka.”

The post Veliki vodič Turističke zajednice: Evo kako provesti godišnji odmor u Turopolju… appeared first on cityportal.hr.