Prijava

Vaša prijava

Povijesna fešta u Hrvatskoj: Svečano otvoren Pelješki most!

['hotnews', 'Pelješki most', 'svečano otvorenje']

Spektakularnim vatrometom završila je svečanost otvorenja Pelješkog mosta, koji će za promet biti otvoren između ponoći i tri sata ujutro.

Pelješki most premošćuje Malostonski zaljev, između Komarne na kopnu i Brijeste na poluotoku Pelješcu, i tako cestovno ostvaruje kontinuitet teritorija Republike Hrvatske prekinut uskim koridorom kojim Bosna i Hercegovina kod Neuma izlazi na more. Europska komisija u lipnju 2017. odobrila je Hrvatskoj 357 milijuna eura iz sredstava kohezijske politike za izgradnju mosta.

peljeski most iz zraka

26.07.2022., Pelješac, Komarna – Pelješki most Photo: Igor Kralj/PIXSELLPreletom Krila oluje iznad osvijetljenog Pelješkog mosta, započelo je svečano otvorenje mosta, koji je najveći pojedinačni graditeljski pothvat od samostalnosti do danas, a ujedno i najveći hrvatski infrastrukturni projekt financiran iz EU fondova.

– Ovo je povijesni dan za Hrvatsku, obuzimaju me osjećaji radosti, ponosa i zahvalnosti. Ostvarili smo državni, strateški i svehrvatski projekt. Ovo je projekt ponosa, zato što smo dio generacije koja je spojila hrvatski teritorij. To je potez u ravni onih ključnih trenutaka koje su nam priuštili hrvatski branitelji kada se stvara hrvatska sloboda. Ovaj projekt realizirali smo skladno. U pogledu volje, u pogledu projekta, u pogledu korištenja članstva EU na najbolji mogući način – rekao je premijer Andrej Plenković.

peljeski most zastava

26.07.2022., Komarna – Sluzbeno otvorenje Peljeskog mosta. Kumpanija/Kumpanjija s Korcule. Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

Most, čija je cjelokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno teška kao 30 Eiffelovih tornjeva, ukupne duljine 2404 metra, konačno su prometno povezani jug s ostatkom države.

Program svečanog otvaranje odvijao se na odmaralištu Komarna, a Rimac Nevera koju je vozio glavni inženjer, Matija Renić, i bolid kojim je upravljao proslavljeni automobilistički as, Niko Pulić, nakon završetka svečanosti susreli su se na sredini mosta.

peljeski most rimac pulic

26.07.2022., Komarna – Rimčeva Nevera i Matija Renić, razvojni inženjer za Neveru i automobilistička legenda Niko Pulić. Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

peljeski most utrka lada

26.07.2022.,Komarna – Revijalna utrka neretvanskih lađa u sklopu svečanosti otvorenja Pelješkog mosta Photo: Ivo Čagalj/PIXSELL

Tijekom dana je s druge strane mosta, u Brijesti na Pelješcu, trajao bogati program, od budnice orkestara iz Dubrovačko-neretvanske županije, utrke trkača svih generacija, kao i lađara ispod mosta, nastupa klapa, KUD-ova i drugih. Također je s te strane most bio otvoren za sve građane i posjetitelje koji su njime htjeli prošetati.

peljeski most pjesaci

26.07.2022.,Komarna – Atmosfera na Pelješkom mostu. U 10 sati Pelješki most otvorio se za pješake, do prvih pilona mosta Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

peljeski most vukovarac

26.07.2022., Komarna – Vukovarac Stjepan Draganić prvi je biciklom napravio vožnju po Pelješkom mostu
Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

 

The post Povijesna fešta u Hrvatskoj: Svečano otvoren Pelješki most! appeared first on cityportal.hr.