Prijava

Vaša prijava

Povijest jednog rivalstva: Debi za povijest, Kekov odlazak, dvije golijade i poraz koji boli…

['HNK GORICA', 'HNK Rijeka', 'hotnews']

Kad nogometaši Gorice u 21 sat istrče na Rujevicu, počet će njihovo deveto prvoligaško gostovanje u Rijeci, ukupno 17. ogled s protivnikom ovog velikog imena i bogate povijesti.

A kad je već riječ o povijesti, ajmo na međusobne oglede Rijeke i Gorice, jer ima tu materijala za jedan kraći nogometni roman. Događalo se kroz tih prvih osam gostovanja, ali i u svih 16 ogleda, toliko toga velikog, važnog, lako pamtljivog, emotivnog u ovom ili onom smislu…

Na Rujevici je Gorica igrala osam puta, upisala pet pobjeda i tri poraza, a remija je bilo – nula! Ovo nisu takve utakmice, tu se uvijek igra do kraja, na pobjedu.

28. srpnja 2018.
RIJEKA – GORICA 2-0

Zapamtite što vam govorim, ova Gorica će mnogima napraviti probleme!, kazao je Matjaž Kek nakon debija Gorice u prvoj ligi, upravo na Rujevici.

I pogodio. Na hibridnom travnjaku Rujevice, brzom i nezgodnom, s gomilom nervoze i neizvjesnosti, u potrazi za pitanjem hoće li ovakva Gorica uopće moći biti konkurentna u najvišem rangu, Sergej Jakirović i njegovi nogometaši najavili su sve ono što će se događati u godinama koje su slijedile. Iako su izgubili.

Godinu dana ranije Rijeka je proslavila povijesni naslov prvaka i bila je jako dobar izbor za utakmicu koja će ući u povijest Gorice. Kahlina na golu, Čagalj, Jovičić, Špičić i Mčedlišviši u obrani, Maslowski, Marina i Maloča u sredini te Atiemwen, Dvorneković i Zwolinski u ofenzivi pokazali su da mogu, uz pomoć ljudi s klupe, Miye, Lovrića i Zenka, ali bodovi su ostali u Rijeci.

6. listopada 2018.
GORICA – RIJEKA 2-1

I drugi je prvoligaši ogled, ovoga puta iz drukčijeg razloga, pisao povijest. Rijeka je došla u Veliku Goricu u krizi koju je produbio novi poraz, s Lukaszom Zwolinskim I Iyayijem Atiemwenom u naslovnim rolama. Puljić je doveo Rijeku u vodstvo, Zwole i Beli zabili za preokret, a to je označilo – kraj.

Budući da je suspendirani Sergej Jakirović sjedio na tribinama, ispada da je njegov pomoćnik Saša Sabljak, koji je preuzeo klupu, posljednji kolega u svijetu HNL-a koji je stisnuo ruku Matjažu Keku nakon utakmice. Slovenac je, naime, nakon ovog poraza odlučio napustiti Rijeku nakon pet i pol godina za pamćenje.

3. veljače 2019.
RIJEKA – GORICA 1-3

Nakon što je na svom terenu na jesen uspjela pobjedom 2-0 uzvratiti Rijeci za startni poraz, na otvaranju proljetnog dijela sezone Gorica je došla i po prvu gostujuću pobjedu protiv Kekove družine. Bez Atiemwena, prve zvijezde kluba, koji je u rekordnom transferu završio u Dinamu, ali i s jednim igračem koji dolazi…

Kristijan Lovrić dotad je, sjetit ćete se možda, bio poznat po – prečkama i stativama! Igrao je dobro, pucao onako kao što to radi cijelu karijeru, ali najbolje što je uspjevao bilo je pogoditi okvir gola. Prvi gol zabio je, konačno, ove zimske večeri na Rujevici.

Igrao je Lovrić briljantno, stalno je ulazio u šanse, u polukontrama “uništavao” Riječane, ali riječko vodstvo poništili su Zwolinski, pa zatim i Dvorneković. Tek u 87. minuti Lovrić je konačno i sam zabio, probio tu barijeru i nakon toga, pamtite i to, nastavio nezaustavljivo trpati.

26. lipnja 2020.
RIJEKA – GORICA 1-2

Do svoje već treće pobjede na Rujevici Gorica je došla u utakmici koju pamtimo po jednoj posebnosti – vjerojatno nikad u HNL-u Gorica nije odigrala lošije, a pobijedila! Bilo je to u onom nastavku sezone nakon pauze zbog korone, u razdoblju dok je Valdas Dambrauskas tek pripremao momčad za nezaboravnu jesen koja je slijedila…

Rijeka je, dakle, ovog poslijepodneva dominirala, stvarala šanse i promašivala. Gorica je, s druge strane, prvi gol zabila iz penala, naravno s potpisom Kristijana Lovrića, a drugi je utrpao Cherif nakon velike pogreške riječke obrane. Završilo je 2-1, s više sreće nego pameti.

– Iskreno, ni sam ne znam kako smo ovo dobili – priznao je nakon tog susreta i Valdas.

3. travnja 2021.
GORICA – RIJEKA 3-4

Jedna od “najluđih” utakmica ovih dviju protivnika odigrana je na velikogoričkom travnjaku, pod vodstvom Siniše Oreščanina. Igrala se 64. minuta kad je na semaforu svjetlilo skandaloznih “0-4”, sve što smo u tim trenucima željeli bilo je da netko ugasi svjetlo i prekine tu noćnu moru, spriječi potpunu katastrofu…

Umjesto toga, dogodio se – pravi show! Prvo je Josip Mitrović u 73. pogodio za nadu, deset minuta poslije Ognjen Mudrinski još je malo zakomplicirao stvari, a ludnicu je izazvao autogol Galovića u 85. minuti. Gorica je imala još pet minuta plus sudačku nadoknadu za potpun i spektakularan povratak, ali nije se posložilo. Prilika je bilo, ali golova više ne.

22. svibnja 2021.
RIJEKA – GORICA 2-1

E, ovo su sad već jako ružne uspomene… Trener je opet Siniša Oreščanin, a prilika koja se otvarala je, čini se, teško ponovljiva. Cijele sezone, od prvog do 35. kola, Gorica je bila na mjestu koje vodi u Europu, uglavnom u ulozi treće momčadi na tablici, a ovog poslijepodneva za ostvarenje snova bio je dovoljan i jedan bod. Ili kiks Hajduka.

Ni jedno ni drugo, nažalost, nije se dogodilo.

Andrijašević je doveo Rijeku u vodstvo, Babec zabio za izjednačenje i Europu, a tako je i stajalo na semaforu sve do 79. minute. I udarca Luke Menala, danas igrača Dinama, koji je završio iza leđa Ivana Banića… Pamtimo i onu veliku šansu Albija Doke u posljednjim trenucima utakmice, praktički čisti zicer, ali očito nije bilo suđeno.

26. rujna 2021.
GORICA – RIJEKA 3-4

Opet sedam komada, opet spektakl, opet poraz Gorice. Vodila je Gorica 2-1 nakon prvog dijela, mogla voditi i puno uvjerljivije, pa primila gol u prvom napadu drugog poluvremena, a u 51. minuti ostala s igračem manje. Murić je donio potpuni preokret u 58. minuti, a bod je u desetorici Goričana u 91. minuti spasio Toni Fruk strašnim golom ljevicom… Ili ipak nije!

Kad se činilo da je Gorica doista spasila bod u utakmici u kojoj je zaslužila i puno više od toga, Domagoj Pavičić je u petom minuti sudačke nadoknade “povaljao” obranu Gorice i zabio za pobjedu gostiju.

11. prosinca 2021.
RIJEKA – GORICA 1-2

Posljednje gostovanje Gorice na Rujevici također ćemo pamtiti, jer osim što je bila iznimno lijepa i rijetko uvjerljiva, možda i najbolja partija koju je Gorica ikad odigrala u HNL-u, ima u sebi i detalj koji je izdvaja. Naime, bila je to posljednja pobjeda Krune Rendulića kao trenera Gorice…

Impresivna partija na Rujevici budila je veliki optimizam, nova tri boda nudila šansu da se Gorica ozbiljno uključi u borbu za Europu, ali već u sljedećem kolu stigao je onaj domaći poraz od Šibenika, koji je pokrenuo niz od sedam posrtaja, koji je opet doveo do smjene na klupi i dolaska Samira Toplaka.

Koji je, recimo i to, Rijeku u prvom pokušaju s Goricom – pobijedio. U ožujku je autogol zabio Čestić, kojega više nema u riječkom kadru…

The post Povijest jednog rivalstva: Debi za povijest, Kekov odlazak, dvije golijade i poraz koji boli… appeared first on cityportal.hr.