Prijava

Vaša prijava

Serija potresa na Banovini: Seizmolozi umiruju ‘to nije ništa neuobičajeno’

['hotnews', 'potres', 'seizmološka služba']

Nakon što je par dana zaredom područje Banovine uzdrmala serija blažih potresa, te ponovo zabrinula stanovnike, iz Seizmološke službe poručuju kako su to očekivane pojave, tj. nastavak seizmičke aktivnosti nakon glavnog potresa na području Petrinje i Siska u prosincu 2020., koji je bio magnitude 6,2 po Richteru, što je najjači potres zabilježen otkada postoje seizmografi u Hrvatskoj.

Serija od četiri slabija potresa posljednji je put zabilježena 11. siječnja, a voditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić, kaže kako ‘to ipak nije ništa neuobičajeno’.

– Seizmička aktivnost tamo može potrajati dvije i više godina, odnosno do stanja u kojem će se razina seizmičnosti vratiti na stanje kakvo je bilo prije ovih potresa. To su sve nastavci stare seizmičke aktivnosti nakon glavnog potresa 2020. magnitude 6,2 po Richteru – rekla je seizmologinja Ivančić za Jutarnji list.

potres seizmograf

Foto: potres, ilustracija/ Borna Filic/PIXSELL

Samo je u noći na ponedjeljak zabilježena serija više od četiri potresa na području Banovine, no seizmolozi kažu kako takva pojava nije rijetkost.  Serija od četiri potresa u jednoj noći već je zabilježena početkom godine, točnije 11. siječnja, kada je između 1 sat u noći i 4 sata došlo do četiri zasebna potresa od kojih je najsnažniji bio onaj magnitude 3,3 po Richteru.

– Dakle nije neobično da se dogode potresi jedan za drugim. No, vrlo su uznemiravajući stanovnicima koji su dugo izloženi trešnji na području gdje se potresi događaju. Primjera radi, tijekom 2021. godine zabilježeno je oko 1400 petrinjskih potresa magnituda većih ili jednakih 2,0. po Richteru – napominje seizmologinja Ivančić.

Također ističe kako potresi mogu biti češći i mogu biti jedni za drugim i može biti dana s većim brojem potresa.

– Obično su to slabiji potresi, kao ovi koje sada osjećamo, ali ne možemo predvidjeti hoće li biti jačih potresa, i jačih od magnutude 4, niti kada – poručuje voditeljica Seizmološke službe, Ines Ivančić.

The post Serija potresa na Banovini: Seizmolozi umiruju ‘to nije ništa neuobičajeno’ appeared first on cityportal.hr.