Prijava

Vaša prijava

Rukometni “dječji vrtić” u Gorici: Jedan saksofonist, jedan mali div, jedan Balićev pulen…

['andrija nikolić', 'hotnews', 'hrk gorica']

Okupio je u ponedjeljak poslijepodne trener Andrija Nikolić rukometaše Gorice na početku priprema za novu sezonu, sa željom da nastavi posao koji je započeo prije gotovo četiri godine, kad je iz PPD Zagreba stigao u Veliku Goricu. Međutim, u ovom pripremnom periodu, kao i u sezoni pred nama, imat će u rukama bitno drukčiju momčad…

Prvo i osnovno, u sastavu više nema dvojice glavnih igrača iz prošle sezone, jer Ivan Laljek otišao u je Sloveniju, a Lucijan Bura pokušat će dokazati svoju vrijednost u jakoj mađarskoj ligi. Otišao je i Dominik Novak, šuter koji je prošlog ljeta stigao s jako dobrim referencama, ali ozljeda ga je toliko namučila da će razdoblje u Gorici pamtiti kao loše, neuspješno i nesretno.

Temelje ove momčadi tako će držati dva iskusna igrača – golman Tomislav Sladoljev prije manje od mjesec dana navršio je 40 godina, a kapetan Hrvoje Ceković, kojem su 33… I upravo će njih dvojica biti vođe, ali i svojevrsni mentori klincima, kojih će ove sezone biti više nego ikad proteklih godina.

– Čujem da u Velikoj Gorici fali vrtića, pa smo i mi otvorili jedan ovdje u dvorani – našalio se netko gledajući sva ta nova lica, sve te klince kojima je brada tek nedavno počela rasti.

Za početak, na golu će, uz Sladoljeva, biti dvojac koji zajedno nema godina kao Tompa sam… Mislav Turčić i Ivan Jozepović imaju po 19, imaju i gomilu talenta, a u Sladoljevu imaju i sjajan uzor, jer riječ je o vjerojatno najboljem golmanu lige, ne računajući nedodirljivi dvojac, PPD Zagreb i Nexe.

Iskustvo na krilima donijet će kapetan Ceković, ali i 23-godišnji Juro Čakarić, koji u tim godinama u ovom društvu spada među starije. On će se na lijevom krilu za minute boriti s 19-godišnjim Rokom Malinom, koji je stigao iz Siska, dok će Cekovića mijenjati i “pritiskati” 21-godišnji Maksimilijan Jurić, prinova iz Ruda.

Na crti iskustvo donose također dečki od 23 godine, Gyulin sin Dominik Gal i Kajo Cikatić, a kao dodatak je stigao još jedan klinac. Adam Šalić je 20-godišnjak, stigao je iz Dubrave, a mjerenja kažu da ima više od dva metra i negdje oko 120 kilograma, što je jako dobar temelj kad je riječ o poziciji pivota.

Raskoš mladosti i talenta posebno će doći do izražaja na vanjskim pozicijama, na kojima će se često događati da skupa zaigra trojka koja zajedno nema ni 60 godina. Na lijevom vanjskom, naime, bit će 19-godišnji Fran Tomašić, dijete kluba, domaći dečko i veliki potencijal, a konkurenti će mu biti dvojica vršnjaka – iz PPD Zagreba stigao je Luka Leskovec, ali i Niko Franković, koji još nema ni 18, a najave kažu kako se radi o “sljedećoj velikoj stvari u hrvatskom rukometu”. Dva metra, top u ruci, rukometni geni…

– Dolazim iz Labina, i tata Patrik bio je rukometaš, a danas je predsjednik kluba iz moga grada. Rukomet sam tako počeo igrati već sa šest godina, za seniore sam debitirao s 15, a san mi je jednog dana zaigrati i za hrvatsku reprezentaciju – kaže Franković, koji uz rukometno ima i glazbeno obrazovanje, budući da je završio osnovnu glazbenu školu, svira saksofon.

Najiskusniji igrač u vanjskoj liniji bit će 24-godišnji srednjak Filip Goričanec, koji već spada u goričke starosjedioce, a konkurencija će mu biti Jakov Dujić, još jedan novi igrač, još jedan klinac. Ima tek 18 godina, prošle godine s kadetskom reprezentacijom osvojio je europsko srebro, a rukometu se učio u Akademiji Balić & Metličić. Kažu da je i vrlo atraktivan, jedan od rukometaša zbog kojih se isplati kupiti ulaznicu…

Reprezentativac je i Matej Svržnjak, 19-godišnjak koji je ovog ljeta nosio dres U-20 selekcije, a odlaskom Bure morat će preuzeti puno toga u svoje ruke kad je riječ o poziciji desnog vanjskog, na kojoj može pomoći i kapetan Ceković.

Svojim minutama u cijeloj toj priči nadaju se i još dva domaća klinca, Zvonimir Turkalj i Fran Solariček, dok će Tomislav Barišić, također Goričanin, svoje dati u obrambenom dijelu. I njemu su tek 23, ali godine su to koje su u ovakvom okruženju vrlo ozbiljne…

Gorički rukometni dječji vrtić odradit će do početka prvenstva i četiri prijateljske utakmice, a uz domaću ligu čekaju naše rukometaše i europski izazovi. U prvom kolu kvalifikacija za Europski kup naši će dečki biti slobodni, a u drugom su nositelji… U prvenstvu će, recimo i to, Gorica igrati u Ligi B, zajedno sa PPD Zagrebom, Sesvetama, Porečom, Bjelovarom, Trogirom, Moslavinom i Osijekom.

The post Rukometni “dječji vrtić” u Gorici: Jedan saksofonist, jedan mali div, jedan Balićev pulen… appeared first on cityportal.hr.