Prijava

Vaša prijava

Kako zaraditi 700 kuna? Možda će vam ih donijeti roda…

['hotnews', 'naknada', 'rode']

U pokušaju da što bolje zaštite bijele rode, iz Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije pokrenuli su program pomoći vlasnicima kuća na čijim se krovovima ove ptice gnijezde. U svom su priopćenju otkrili koliko je dosad pomoći isplaćeno…

“Bijela roda je strogo zaštićena vrsta ptice koja je već stoljećima vrlo bliska čovjeku te se vrlo dobro prilagodila na suživot s njim. Zbog svoje karizmatičnosti, ljepote i uključenosti u kulturu kroz povijest, ljudi je uglavnom vole i stalo im je do njihove zaštite. Bijele rode većinu svog života provedu kraj čovjeka, gnijezde se u selima, na krovovima kuća, crkava, vatrogasnih domova, štagljevima, stupovima od elektre, a hrane na poljoprivrednim površinama. Ostanak bijele rode uvelike ovisi i o našem načinu života na selu stoga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zajedno s Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije isplaćuju sredstva za očuvanje gnijezda bijelih roda.

Vlasnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda isplaćuje se naknada u iznosu od 700,00 kn po gnijezdu. Naknada se isplaćuje za popravak i zamjenu krovišta zbog šteta koju gnijezda čine svojom težinom. Rode svake godine nadograđuju svoja gnijezda, a isto gnijezdo može se koristiti desetljećima pa čak i preko 100 godina, tako da gnijezda dostižu impresivnu težinu. Najveća zabilježena gnijezda mogu biti visoka i široka preko dva metra te doseći masu od čak 1000 kg zbog čega dolazi do oštećenja krovišta. Stoga krovovi na kojima se nalazi gnijezdo bijele rode imaju kraći vijek trajanja. Od početka projekta isplaćeno je oko 700.000 kuna za popravak krovišta.”

The post Kako zaraditi 700 kuna? Možda će vam ih donijeti roda… appeared first on cityportal.hr.