Prijava

Vaša prijava

Velikogorička paraolimpijka pridružuje se UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci Mliječna staza

['humanitarna utrka', 'mliječna staza', 'Nataša Sobočan', 'UNICEF']

Do početka UNICEF-ove humanitarne utrke Mliječna staza, koja se ove godine odvija za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih u školama, ostalo je još manje od mjesec dana! Prijavljenim sudionicima, kojih je već gotovo četiri tisuće, pridružuju se i tenisač Borna Ćorić, te paraolimpijci Nataša Sobočan i Deni Černi. ‘Tisuće staza, jedan cilj! Zajedno za mentalno zdravlje djece i mladih’, slogan je utrke, koja se održava po šesti put zaredom, a i ove godine putem mobilne aplikacije, od 9. do 18. rujna.

 Mliječnu stazu već godinama podržava i UNICEF-ova prijateljica, velikogorička paraolimpijka i predsjednica Paraatletskog kluba Uspon, Nataša Sobočan, koja je također svjesna važnosti podrške za mentalno zdravlje, koju obitelj i okolina mogu pružiti.

UNICEF Mlijecna staza 2022 Natasa Sobocan

Foto: Nataša Sobočan pridružuje se UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci Mliječna staza/UNICEF Hrvatska

– Mentalno zdravlje je jako važno, posebno kod djece i mladih. Još se uvijek nedovoljno priča o tome. Mislim da djeca i mladi još uvijek ne znaju kome se mogu obratiti i kako si pomoći. Mnoga djeca i mladi teško se odlučuju razgovarati o onome što ih muči, zbog srama ili straha od reakcije okoline. S godinama se čovjek nauči bolje brinuti o sebi i naučiti mehanizme kako se nositi s nekim problemima, pa sam tako i ja depresiju, uzrokovanu osobnim gubicima, uspješno prebrodila, smirenija sam, veselija. Kad se nađem u situacijama da osjećam da ne mogu dalje, pokušavam stati na loptu i sama sebi reći ‘stani, tu si bitna ti, najbitnije je tvoje fizičko i mentalno zdravlje, prošeći, napravi nešto za sebe’. Nekad nisam bila takva, veliki sam živac, prije svega sam veliki emotivac, teško se nosim s nepravdom… No, potražila sam podršku i počela sam se baviti plivanjem i taj sport je za mene . Prije svega je bio put rehabilitacije, a na kraju i zalječenja i u fizičkom i u mentalnom smislu – podijelila je svoje iskustvo Nataša i pozvala sve da se prijave za utrku.

UNICEF Mlijecna staza 2022 Borna Coric 01

Foto: Borna Ćorić, tenisač/UNICEF Mliječna staza

UNICEF će Mliječnom stazom podržati provedbu programa podrške za mentalno zdravlje djece i mladih u školama PoMoZi Da, koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Procjenjuje se kako će time biti educirano više od 400 učitelja i nastavnika, te će direktnu korist imati više od 20.000 učenika osnovnih i srednjih škola. Mliječna staza središnje je događanje UNICEF-ove kampanji za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih kojoj je cilj ukazati na važnosti uklanjanja stigme oko mentalnog zdravlja koja često sprečava mlade da potraže pomoć.

UNICEF Mlijecna staza 2022 Deni Cerni

Foto: paraolimpijac Deni Černi/UNICEF Mliječna staza

Uz podršku više od 20 tisuća sudionika, u prvih pet godina utrkom Mliječna staza prikupljeno je 4,5 milijuna kuna. Tim je sredstvima UNICEF podržao otvaranje nacionalne banke humanog mlijeka, osigurao financijsku potporu udomiteljskim obiteljima s najmlađom djecom, svim rodilištima u Hrvatskoj osigurao opremu, te podržao uspostavljanje usluga za djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji.

Za UNICEF-ovu utrku Mliječna staza možete se prijaviti OVDJE.

 

 

The post Velikogorička paraolimpijka pridružuje se UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci Mliječna staza appeared first on cityportal.hr.