Prijava

Vaša prijava

Kinološki spektakl: Svjetska izložba dobermana ovog vikenda u Velikoj Gorici

['doberman', 'Doberman klub Zagreb', 'SRC Kurilovec', 'svjetska izložba dobermana']

Najveća kinološka manifestacija u zadnjih deset godina u Hrvatskoj, ovog će se vikenda održati upravo u Velikoj Gorici. Stiže nam Svjetska izložba u ljepoti pasmine doberman, koja će se 3. i 4. rujna održati u Sportsko – rekreacijskom centru Kurilovec i to pod organizacijskom palicom Doberman kluba Zagreb – Hrvatska.

– Stiže nam svjetska elita te pasmine, prijavljeno ih je 400, a najljepše dobermane svijeta ocjenjivat će sudska elita, koju čini pet sudaca. U ovih proteklih 48 godina, koliko se održava svjetsko prvenstvo, ovo u Velikoj Gorici je prvo da se mogu izlagati samo nekupirani psi. Dobreman je pasmina koja je promijenila standard, više ne postoji da je to pas kupiranih ušiju i repa, nego je izvorni pas sa ušima I repom I to će se sad prvi put vidjeti – otkriva predsjednik kluba, Miroslav Bedeković.

Najljepši dobermani stižu iz čitave Europe i svijeta – dolaze delegacije iz Kirgistana, Latvije, Litve, Izraela, Turske, Južne Afrike, Japana, Brazila, Argentine i Meksika.

Manifestacija počinje kongresom, u petak, 2.rujna, koji nije otvoren za širu publiku. Sama izložba se svečano otvara u subotu, 3. rujna, u 9:30 sati, a za posjetitelje će biti organiziran i gastro kutak, te fun shop, a ljubitelji ove pasmine imat će priliku razmijeniti iskustva s uzgajivačima iz drugih zemalja, te vidjeti primjerke koje možda do sada nisu.

izlozba dobermana e1661853587728

– Pri ocjenjivanju su jako važni detalji. To njemačka pasmina, Dobermann Pinscher, propisani su standardi i to se treba zadovoljiti. Ocjenjuju se elegancija psa i ljepota na izložbi, njegov pokret i stav. Ocjenjuje se po spolu i boji, kategorijama..Najmlađi i mladi psi bit će u subotu, a u nedjelju je glavno finale i odabir najljepših ovogodišnjih primjeraka – kaže Bedeković, te otkriva koliko je bio dug put do domaćinstva ove prestižne kinološke priredbe.

– Ovakvu manifestaciju je jako teško zadovoljiti, zbog visoko propisanih kriterija.Mi smo se kandidirali prije osam godina, a domaćinstvo smo dobili 2019. godine. No, pandemija je to odgodila sve do sada.

Dug je put i do razbijanja predrasuda vezanih uz ovu pasminu, koja se često doživljava kao izuzetno agresivna.

– Postoji dosta predrasuda kod ljudi, u filmovima su prikazani kao dosta krvoločni i slično, no to je prvenstveno obiteljski pas, koji je jako privržen, temperamentan, elegantan. Za kraj mogu samo reći – jednom dobreman, uvijek doberman! – kaže predsjednik Doberman kluba Zagreb – Hrvatska, Miroslav Bedeković.

Ulaz je slobodan, no zabranjeno je dovoditi vlastite ljubimce!

 

The post Kinološki spektakl: Svjetska izložba dobermana ovog vikenda u Velikoj Gorici appeared first on cityportal.hr.


Čelična lady – Izložba likovnih radova Kristine Graff