Prijava

Vaša prijava

U 15:25 sati vatrogasne sirene diljem Hrvatske u znak sjećanja na heroje s Kornata

['hotnews', 'Kornati', 'sjećanje', 'tragedija', 'vatrogasci']

Stotine vatrogasnih vozila, pa tako i ona s velikogoričkog područja, točno u 15:25 sati upalit će sirene na vatrogasnim vozilima u trajanju od minute u znak sjećanja na 12 vatrogasaca, koji su izgubili živote u borbi s požarom na otoku Kornat 30.kolovoza 2007.godine. Od tog kobnog dana koji je postao najveća tragedija hrvatskog vatrogastva, prošlo je već punih 15 godina.

kornati vijenac

30.08.2022., Kornati – Na otoku Kornatu obilježena je 15. obljetnica stradanja 12 vatrogasaca iz Tisnog, Vodica i Šibenika/Photo: Sime Zelic/PIXSELL

Šestorica vatrogasaca preminula su odmah na mjestu nesreće: Gabrijel Skočić (20) iz Vodica, Marko Stančić (17) iz Šibenika, Hrvoje Strikoman (19) iz Vodica, Dino Klarić (33) iz Šibenika, Ivan Marinović (33) iz Grebaštice, Ivica Crvelin (42) iz Tisnog, a za ostale nastradale organizira se prihvat u Općoj bolnici Zadar. Vijesti i fotografije prevoženja stradalih vatrogasaca te večeri potresaju cijelu javnost, a informacije narednih dana bit će sve tragičnije jer je od sedam vatrogasaca njih šest preminulo u bolnici: Tomislav Crvelin (23), Josip Lučić (19) i Ante Crvelin (23) iz Tisnog,  Ante Juričev Mikulin (22), Karlo Ševerdija (17) iz Vodica i Marinko Knežević (52) iz Boraje.

Kornati 1

Foto: HVZ

Jedini koji je preživio ovu tragediju je Frane Lučić, koji i danas nosi teške posljedice zbog zadobivenih opeklina.

– Od 2008. na dan tragedije, temeljem Naputka Hrvatske vatrogasne zajednice, u svim vatrogasnim postrojbama i organizacijama, u znak sjećanja i počasti za poginule vatrogasce istaknute su državne zastave na pola koplja, te su uključene u 15,25 sati vatrogasne sirene u trajanju od jedne minute. Na otok Kornat dolaze obitelji i prijatelji stradalih vatrogasaca, te visoki državni i vatrogasni dužnosnici kako bi odali počast. Vatrogasne organizacije održavaju niz manifestacija kojima nastoje da sjećanje na ove vatrogasne heroje nikada ne izblijedi.

U spomen na tragično stradale vatrogasce na Kornatu, u proljeće 2010. otpočela je akcija izgradnje spomenika dvanaestorici poginulih koja je krajem lipnja 2010. privedena kraju, a u 12 spomen križeva ugrađeno je oko 700 kubika kamena koji će zauvijek svjedočiti nezapamćenoj tragediji, ali i jedinstvu više od tisuću dobrovoljnih graditelja iz svih krajeva Hrvatske. Nažalost, preminule kolege ništa ne može vratiti, ali možemo održati sjećanje na njih i neprestano raditi na tome da se tragedije poput one na Kornatu nikada više ne dogode – stoji u priopćenju Hrvatske vatrogasne zajednice.

kornati kolona

30.08.2022., Kornati – Na otoku Kornatu obiljezena je 15. obljetnica stradanja 12 vatrogasaca iz Tisnog, Vodica i Sibenika u Kornatskoj tragediji. Photo: Sime Zelic/PIXSELL

Kornatska tragedija prikazala je sve razmjere vatrogasnog posla i ogolila teške uvjete u kojima vatrogasci rade, težinu i opasnost s kojima se na intervencijama susreću, te neizvjesnost hoće li im svaka intervencija ujedno biti i posljednja. Od 90-ih godina prošloga stoljeća do danas na intervencijama ili nakon vatrogasnog zadatka preminula su 24 vatrogasaca.

The post U 15:25 sati vatrogasne sirene diljem Hrvatske u znak sjećanja na heroje s Kornata appeared first on cityportal.hr.