Prijava

Vaša prijava

Zeleni otoci sa spremnicima za otpad na tri nove lokacije u gradu

['Gordana Mikulčić Krnjaja', 'gospodarenje otpadom', 'hotnews', 'razvrstavanje otpada', 'spremnici za razvrstavanje otpada', 'zeleni otok']

Prvi polupodzemni spremnici za odvojeno sakupljanje papira, plastike, stakla i tekstila, postavljeni su u Velikoj Gorici još 2009.godine na deset lokacija i još uvijek su u funkciji, a ovih dana u gradu ‘niču’ još tri zelena otoka – kod bloka zgrada u ulici Dragutina Domjanića, kod trafostanice, kod trgovine na Trgu Grada Vukovara, a nakon provjere podzemnih instalacija jednaku će dobiti postojeći zeleni otok u ulici Vladimira Vidrića kod toplane.

spremnici trg1

Foto: zeleni otok s polupodzemnim spremnicima za prikupljanje otpada, Trg grada Vukovara/Petra Škrinjarić,cityportal.hr

– Grad niz godina nabavlja komunalnu opremu, no nakon uvođenja novog sustava gospodarenja otpadom u gradu mnogi su se stanari u zgradama našli u problemu, zbog premalih spremišta za skladištenje i čuvanje tih novih spremnika za otpad. Kako su se ukopani spremnici pokazali kao najbolje rješenje, prijavili smo određene lokacije, gdje se pokazalo da su najveći problemi, na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost , te smo ishodili sufinanciranje za nabavu i postavljanje polupodzemnih spremnika za odvojeno skupljanje različitih vrsta otpada, te dodatno za nabavu rabljenog pres-kontejnera s prešom i kranskom dizalicom, koji se koristi za pražnjenje tog otpada – otkrila nam je pročelnica Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša, Gordana Mikulčić Krnjaja.

Zeleni otok je mjesto na javnoj površini na kojoj su smješteni spremnici za odvojeno sakupljanje otpada, čime se omogućuje iskorištavanje tih vrijednih sirovina, smanjenje količine otpada koji završava svoj ciklus na odlagalištima, te se potpomaže u rješavanju gorućeg problema zaštite okoliša.

spremnik tekstil

Foto: polupodzemni spremnik za prikupljanje otpadnog tekstila/G.Kiš, cityportal

Podzemne posude za papir i plastiku imat će zapremninu od 5000 litara, odnosno nadomještaju 20 standardnih posuda od 240 litara, dok su kontejneri za staklo i tekstil zapremnine od 3000 litara.

– Dodatno su postavljeni polupodzemni spremnici za skupljanje otpadnog tekstila na već postojećim lokacijama zelenih otoka u Šenoinoj i Kolarevoj, obzirom da smo zamijetili da se klasični spremnici za tekstil najčešće neovlašteno otvaraju i tekstil se razbacuje po zelenim površinama. Ovo nisu prvi, ni zadnji polupodzemni spremnici za otpad koje ćemo postaviti. Osluškujemo potrebe građana i u skladu s tim ćemo djelovati ističe pročelnica Mikulčić Krnjaja.

 

The post Zeleni otoci sa spremnicima za otpad na tri nove lokacije u gradu appeared first on cityportal.hr.