Prijava

Vaša prijava

David Zagorec,najmlađi član Oldtimer kluba Turopolje, stiže iz Buševca

['David Zagorec', 'hotnews', 'oldtimer klub turopolje', 'Oldtimer show Turopolje', 'Tomos motocikli']

Za točno osam dana ispred Muzeja Turopolje, parkirat će se sasvim posebna, starodobna vozila, jer 18.rujna stiže nam Oldtimer show Turopolje. Bit će izloženi motorkotači, poljoprivredna mehanizacija, vojno-policijska i terenska vozila, te kamioni.

Među njima će se naći i legendarni Tomos motocikli koje skuplja, restaurira i vraća im stari sjaj jedan srednjoškolac iz Buševca – ime mu je David Zagorec, koji je istinski zaljubljenik i čarobnjak oldtimer Tomos motora. Iako je Davidu 17 godina tek, on je jedan sasvim ozbiljan oldtimeraš s već, za njegove godine, dugogodišnjim stažom u ovom hobiju kojemu se strastveno posvetio. Stoga ne čudi kako se Oldtimer klubu Turopolje pridružio od samog osnutka, u rujnu prošle godine.

David Zagorec8u radioni e1662789036610

Foto: David Zagorec, najmlađi član Oldtimer kluba Turopolje, sakuplja i popravlja stare Tomos motocikle/privatni album

David je odrastao u Buševcu, gdje i danas živi s majkom Mirjanom, tatom Nikolom i starijim bratom Filipom. Učenik je trećeg razreda srednje Zrakoplovno-tehničke škole Rudolfa Perešina, gdje se školuje za aviomehaničara. A mehanika mu je definitivno u genima, jer i djed Ivan i pradjed Filip su se bavili motorima,baš kao i tata. Tu svakako treba ne smijemo zaboraviti, kako je David napomenuo, iako je prezimenom Zagorec, obitelj su pravih Turopoljaca. Kako nam kaže, tata je s Kozjače, a mama iz Bukevja.

U turopoljski oldtimer klub dovela ga je njegova strast za legendarnim Tomosovim motociklima. Zasad ih u svojoj “ergeli” već ima pozamašan broj, pa su tu redom: Tomos T12 Colibri, Tomos APN4M,1981, Tomos Pony Express Rog,1983, Tomos T14M,1986, Tomos ATX50B,1989, Tomos ATX50C,2001.

David Zagorec6Tomos

Foto: David Zagorec, privatni album

“Još od malih nogu volim motore i automobile. Kada sam bio treći, četvrti razred, tata je odlučio složiti motor mog pradjeda, Tomos Pony Express iz 1983. Kad ga je složio,na njemu smo se brati ja vozili po dvorištu Volio sam se voziti, ali nisam htio imati zamazane ruke. No, nakon par godina, kad sam bio 7. razred, prijatelj me pitao možemo li ubrzati njegov Tomos ATX. “Nafrizirao” sam mu kanale i motor je odmah išao puno ljepše. Onda smo još dosta puta šerafili i frizirali njegove Tomose, pa sam primijetio kako je taj motor jednostavan za složiti, rakopati, popraviti. Tako sam se, moglo bi se reći,zaludio Tomosima! U petom mjesecu 2020. kupujem svoj prvi Tomos projekt,Tomos T14M iz 1986. godine Motor sam rastavio,oprao,stavio drugu mašinu na njegai testirao mnogo prepravki”..

David Zagorec Tomos2

Foto: David Zagorec, privatni album

No, nije to baš ni jeftin hobi, priznaje.

“Hobi je u zadnjih par godina postao dosta skuplji, jer su dijelovi postali skuplji, a i kompletan registrirani Tomos se sad prodaje po pet, šest tisuća kuna,dok su se prije prodavali po dvije, tri tisuće. Motore koje sam kupio su zasad iz mog sela, jer se tako mogu jeftinije nabaviti nego npr. preko Njuškala,Facebooka.. A dva Tomosa sam naslijedio od pradjeda Filipa i djeda Ivana”.

Kako se čini, Davidu to “šerafljenje” i “friziranje” jako dobro ide, jer krenuo je i u mototrkačke vode. Očito se glas o njegovim majstorskim rukama pronio..

“U četvrtom ili petom mjesecu 2021. mi se javio čovjek u vezi friziranja mašine za AML, Amatersku moto ligu za Tomose. Prihvatio sam taj izazov i do dan danas idem po utrkama, kao njegova tehnička podrška, radim mu auspuhe, friziram cilindre. Prošle smo sezone osvojili treće mjesto. Od prijatelja sam kupio Tomos ATX kojega ću,nadam se,i ja voziti u AML-u jednog dana”.

David Zagorec1 Tomos

Foto: David Zagorec, najmlađi član Oldtimer kluba Turopolje, sakuplja i popravlja stare Tomos motocikle/privatni album

Zasad još nije upoznao vršnjaka ili mlađeg oldtimer hobista, a društvo i djevojke imaju različita mišljenja o njegovoj zanimaciji.

“Mislim da sam u okolici Zagreba jedini koji se s ovoliko godina bavi takvim stvarima,ne znam za nikog drugog da takvo nešto radi. Neki u društvu misle da je to bezveze,neki misle da je super,a mislim da curama taj hobi nije baš zanimljiv. Roditelji su ponosni na to kaj radim, jer je drugačije. Škola ne pati,tu i tamo se zalomi koja loša ocjena, ali mislim da je to normalno”.

David Zagorec3Tomos

Foto: David Zagorec, privatni album

No, zato postoje brojni istomišljenici u Oldtimer klubu Turopolje, gdje se posebno vesele skorašnjem susretu zaljubljenika u starodobna vozila.

“Jako je zanimljivo, jer ostali članovi imaju interesantna vozila, Zasad sam bio kod Vlade Gašpareca, ima preko 40 oldtimer motora, Jawe, MZ-e, ČZ-tke, BMW-e. Imali smo susrete u sklopu Buševske kestenijade prošle godine, održavamo redovne sastanke i veselimo se Oldtimer Show-u idućeg mjeseca. Očekujem dobru atmosferu,veselo druženje i puno lijepih i zanimljivih oldtimera.”

Za kraj razgovora nam priznaje kako će se Tomosima baviti čitavog života, a moguće i drugim markama motora. Za sve mlađe zaljubljenike u oldtimere ima poruku, ali i poziv.

“Poruku za mlađe imam,a to je da se nastave time baviti, da zaprljaju rukei da budu strpljivi! I ja sam u počecima bio brzoplet, pa nisam baš postizao neke dobre rezultate. Bit će grešaka, ali na greškama se uči. Ako nekoga zanimaju takve stvari ili bi se počeo baviti s time,slobodno mi se javi drago mi je pomoći ili podijeliti savjete.”

Mi Davidu želimo da mu budućnost u njegove vješte ruke dođe željeni mu Tomos Senior i da rasturi svojim Tomos ATX-om na budućim utrkama.

David Zagorec7detalj

Foto: David Zagorec, privatni album

The post David Zagorec,najmlađi član Oldtimer kluba Turopolje, stiže iz Buševca appeared first on cityportal.hr.