Prijava

Vaša prijava

Heraldička baština u Turopolju tema Matičinog četvrtka

['heraldika', 'Matičin četvrtak', 'Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici']

Nakon kratke ljetne stanke, Ogranak Matice hrvatske Velika Gorica nastavlja sa svojim programom Matičin četvrtak. Prvo jesensko, ali 272.izdanje ovog događanja donosi nam zanimljivo predavanje na temu Heraldike odnosno grboslovlja.

– Hrvatska Enciklopedija, izdanje  Leksikografskog  zavoda HR, kaže da je Heraldika (grboslovlje) pomoćna povijesna znanost koja proučava postanak grbova, pravila njihova sastavljanja i povijest njihova razvoja. Turopoljski kraj sa svojim plemenitašima je upravo neiscrpan izvor za proučavanje heraldike – od plemenitaških povelja i grbova do modernih vizualnih identiteta poput grba Grada Velike Gorice, sportskih i ostalih klubova i društava – ističu iz Ogranka.

O heraldičkoj baštini u Turopolju predavanje će održat povjesničar i kustos kulturno-povijesne zbirke Muzeja Turopolja, Josip Popovčić.

– Ima li možda i vaša obitelj grb ili povelju koju ste naslijedili? Dođite poslušati ovo zanimljivo predavanje koje će se održat u četvrtak u Područnoj knjižnici Galženica s početkom u 19:30 sati – pozivaju iz Ogranka.

The post Heraldička baština u Turopolju tema Matičinog četvrtka appeared first on cityportal.hr.