Prijava

Vaša prijava

Biti u pravu kad se raspravljaš sa ženom – probaj!

['hotnews', 'kolumna', 'nevena skočić', 'vruće teme']

Ako provjerimo značenje riječi „argument“ – to su rasprave koje dvije osobe dijele kako bi poduprle svoje stavove ili mišljenje.

Rekavši to, zamislite svađu sa svojom djevojkom ili ženom. Vidite li se negdje blizu ove definicije? Vidite li sebe kako iznosite svoje stavove i pobjeđujete? Teško…

Postoje osnovna pravila koja bi vam savjetovali u komunikaciji sa ženom:

1. Ne branite se

2. Ne raspravljajte se

3. Ne prekidajte raspravu

4. Nemojte se protiviti

Ako ipak smatrate da znate bolje, vjerujte mi da će baš izbjegavanje gornjih radnji nju samo natjerati da još više govori.

Bilo koja od ove četiri stvari natjerat će je da viče i kaže „HAAA“. I ne zaboravite, ona pamti više informacija od vas, pa će vas zbuniti. Znanstveno je dokazano da žene imaju bolje pamćenje. Zato se umom vraćaju u prošlost, gdje se nalazi skladište puno informacija/uspomena kojih se vi ne bi sjetili ni da vam život ovisi o tome.

Muškarci s druge strane nemaju mogućnost pamćenja velikog broja informacija. Čak i kad bi muškarci htjeli pohraniti veću količinu informacija stvarno ih nemaju gdje pohraniti. Baš zato muškarci uvijek govore „ajmo dalje“, jer nemaju gdje spremiti ono što dešava ako baš nije jako napeto i važno. Napominjemo, riječ je o pamćenju detalja i emocija.

pexels nina hill 9183263

Foto: pexels-nina-hill

Žena će zapamtiti sve! Sve što se dogodilo na vjenčanju, kako se osjećala, kako su se drugi ponašali, što je tko imao obučeno, kakvi su bili kolači, muzika, miris zraka u prostoriji…

Većina muškaraca se niti ne sjeća kako su se osjećali taj dan, a kamo li kako se tko ponašao i što je imao obučeno.

Jedino čega se sjećaju je novac koji su vidjeli kako se troši na svaki zalogaj, notu i balon koji je visio kao baš nužni ukras taj dan. O cvijeću i drugim detaljima da i ne govorimo. Dakle, to je sve što se muškarac sjeća od tog dana i ništa više.

Budući da muškarci nemaju ni toliko memorije kao žena, većini je jedini način za nastavak komunikacije – OK, idemo dalje.

Ono što bi vam mi preporučili je da pokušate sa svojim partnericama „prevrtjeti film“ i vratiti se u prošlost. Dozvolite joj da vas vodi svojim sjećanjima. Tako ćete joj dati do znanja da ste voljni čuti i njezinu stranu priče, koja će svakako biti argumentirana. Možda na tom putu sretnete i neko svoje sjećanje pa ga podijelite sa svojom partnericom. U svakom slučaju, ona je ta koja će vas voditi kroz uspomene i vjerujte nam, ona ih se živo sjeća. Samim time vaši argumenti padaju u vodu.

pexels rodnae productions 6669850

Foto: pexels-rodnae-productions

Međutim, slušate li pažljivo, prilikom trenutnog pomanjkanja koncentracije i vaša partnerica može pogriješiti. Ako ste dovoljno hrabri možete iskoristiti taj trenutak nepažnje i povući koji bod u svoju korist, ali vjerujte nam kad vam kažemo da će ona naći način da požalite na toj namjeri.

Izrazi koje također nije mudro izgovarati u raspravi su:

„Još nisi shvatila…“ – vratna žila će joj iskočiti prije nego li završite s izgovorom.

„Ne razumiješ…“ – o da, razumije i sad će vas natjerati da vidite u koliko detalja je to shvatila.

„Jel’ baš uvijek mora biti po tvome?“ – Ovo pitanje je poznato kao „harakiri pitanje“, jer živu glavu nećete izvući.

Ako želite u raspravi njezinu emociju „prešaltati“ u svoju korist, možete koristiti frazu kao:

“Dobro, što se dogodilo, kako sam te natjerao da se tako loše osjećaš?“

Ili

„Oprosti, stvarno nisam znao da se zbog toga tako osjećaš.”

I na kraju najjače oružje koje žena koristi su suze. Suze žene koju volite bole jače od bilo koje boli koju si svjesno čovjek može nanijeti jer nosi za sobom teret krivnje, koji se zadržava u osobi dugo vremena. Ta krivnja pretvara se u znak STOP prije početka bilo koje iduće rasprave.

I da, logično je da se više nećete htjeti raspravljati.

Zapravo, samo naivac bi se upustio u tako nešto nakon što ju je već jednom natjerao u suze. Naivac ili osoba koja ju ne voli.

Zato dragi naši muškarci, ženu ne možete pobijediti u svađi!

Kada žena govori, ono zapravo iznosi emociju, a ne činjenice.

Pixabay Claudio Scott

Foto: Pixabay – Claudio_Scott

Evo primjera.

Ona: “Znam da me ne voliš…” – iznosi emociju.

On: “Kako možeš reći da te ne volim? Ja koji sam ti kupio cipele, torbice, vratio sam se ranije sa puta/iz izlaska sa dečkima/posla? Toliko radim da bi priskrbio za našu obitelj i ti kažeš da te ne volim?” – nabrajanje činjenica.

Ona ovom izjavom zapravo ona ne misli doslovno da je ne volite, već govori da se ne osjeća voljeno. Dakle, žene koriste riječi kako bi izrazile osjećaje, a ne činjenice. Nije da ne znaju činjenice, ali nisu u razgovoru radi činjenica. One samo pokušavaju komunicirati kako se osjećaju. Stoga nemojte ući u tu zamku i pokušavati raspravljati s njima jer gubite vrijeme, nikada nećete pobijediti. Umjesto toga brzo pokušajte dešifrirati koji je osjećaj koji ona pokušava komunicirati. Jednom kada prepoznate način na koji ona osjeća i kako vam pokušava poručiti što biste trebali dati u tom trenu kao muškarac, a to je uvijek suosjećanje, podrška i ohrabrenje, tad ste na konju.

Dakle, ako ona kaže da ne osjeća ljubav, ono što trebate učiniti je reći “Dušo, znaš da te volim”. To je ono što ona želi, ona želi sigurnost. Ali, nažalost, većina muškaraca i dalje će raspravljati.

pexels yan miranda 4011770

Foto: pexels-yan-miranda

I na kraju, u komentarima nakon zadnje kolumne bio je komentar da nije muškarac jedini koji treba nešto napraviti da bi se stvari promijenile, da treba ponešto učiniti i žena, ali i svemir. Slažemo se.

Ali u ovom slučaju, svemir vam je dao jasnu uputu. Poslušajte ju.

Vole vas Nena&Chicha team.

The post Biti u pravu kad se raspravljaš sa ženom – probaj! appeared first on cityportal.hr.