Prijava

Vaša prijava

Velika obljetnica: DVD Kuče slavi 125 godina postojanja

['125.obljetnica', 'DVD Kuče', 'hotnews', 'obljetnica', 'vatrogasci']

Jedno od najstarijih vatrogasnih društava u Turopolju i Hrvatskoj slavi značajnu obljetnicu – punih 125 godina postojanja! U toliko godina sakupilo se vatrogascima  DVD-a Kuče sigurno na tisuće intervencija u požarima, poplavama, raznim nesrećama, a jedna od najvećih i do tada nezabilježenih u arhivi društva je svakako petrinjski potres, kad su, osim brojnih hitnih intervencija, organizirali i humanitarne akcije pomoći unesrećenima.

dvd kuce intervencija

Foto:DVD Kuče

Slavljeničku godinu konačno će proslaviti i u svom novom Vatrogasnom domu, koji su godinama planirali, gradili i uređivali, a zahvaljujući podršci Grada, EU fondova i donacija kolega iz Njemačke i opremljenost im je danas na viskom nivou. DVD Kuče danas ima 62 aktivna člana, od kojih je njih 19 operativnih članova koji su obučeni za sve vrste intervencija..Tu je i oko 200 pomažućih članova, mladež broji 42 člana u dobi od 12 do 16 godina, a onih najmlažih, u dobi od 6 do 12 godina je tridesetak.

dvd kuce

Foto: DVD Kuče

– U subotu, 17.rujna s početkom u 19 sati u Društvenom domu ćemo održati svečanu sjednicu povodom 125.godina osnutka i rada DVD-a Kuče. Dolaze nam gosti iz vatrogasnih društava Grada Velike Gorice, općina Kravarsko i Orle, Zagrebačke županije i naši kolege iz priobalja, DVD Primošten i DVD Sveti Mihovil iz zadarske županije, DVD Čazma i DVD Sv.Križ Začretje s kojima imamo dugogodišnju suradnju – rekao nam je predsjednik DVD-a Kuče, Krunoslav Milatović

DSC 0028

Foto: arhivska/ David Jolić, cityportal.hr

Nakon puno godina čekanja, planiranja i pandemijskih odgoda konačno je završen i potpuno opremljen Vatrogasni dom, a nabavljena je i sva zaštitna oprema za vatrogasce.S gostima ćemo obići novi vatrogasni dom, provozati se s dva vatrogasna vozila, pick up-om koji smo dobili od Vatrogasne zajednice Grada Velika Gorica i navalnim tj vatrogasno operativnim vozilom što je donacija kolega iz Njemačke, pa će kapelan i posvetiti i dom i vozila. Na svečanoj sjednici ćemo podijeliti i zahvalnice i priznanja zaslužnim članovima i sponzorima, a proslava će se nastaviti uz domjenak i druženje – otkriva Milatović.

dvd kuce navalno vozilo

Foto: DVD Kuče navalno vozilo

DVD Kuče osnovano je 1890. godine, kada je rukovodstvo zemljišne zajednice plemenite sučije Kuče odlučilo nabaviti ručnu vatrogasnu štrcaljku (špricu) od tvrtke Knaust iz Beča. No, 1897. godina se obilježava kao godina osnivanja jer je društvo tek tada registrirano kada je predsjednik zemljišne zajednice plemenite sučije Kuče i tadašnji načelnik općinskog poglavarstva Vukovina Josip Puceković, organizirao dobrovoljce koji su imali smisla i volje za vatrogastvo i humanitarni rad.

Povodom 25. godišnjice osnutka društva, koja je obilježena 1922. godine, predsjednik Josip Puceković predložio je nabavku prvog društvenog barjaka. Zastava je naručena iz Beča, a kuma je bila Magdalena Hribar, supruga Nikole Hribara, starješine vatrogasne župe Velika Gorica.

Zanimljiva priča vezana je uz puhački orkestar koji je djelovao punih 80 godina u sklopu ovog vatrogasnog društva.Stoga se godina 1931. navodi kao jedna od najznačajnijih u povijesti društva, jer su te godine kupljeni instrumenti za puhački orkestar. U to doba rijetki su poznavali note i znali svirati, ali je zapovjednik Stjepan Puceković uspio nagovoriti 12 muževa da se pridruže orkestru.

garderoba vatrogasci

Foto: DVD Kuče

Slučaj je htio da su se u to doba u Velikoj Gorici našla dva Čeha, koji su bili glazbenici, a nisu imali posla. Vatrogasno društvo dogovorilo je s njima da će im dati stan i hranu, a češki su glazbenici zauzvrat pisali note i podučavali kučke puhače. Nakon nekog vremena Česi su se odselili, ali je društvo uspjelo angažirati tadašnjeg velikogoričkog kapelnika Františeka Mareša da podučava glazbenike. No, nakon 80 godina je prestao s djelovanjem.

No, planova za budućnost ne nedostaje.

– Ova godina nam je bila jako dobra, što se tiče rada i opremanja, jer to uvelike olakšava naš rad i djelovanje, te sigurnost na intervencijama za članice i članove DVD-a Kuče. Planovi za budućnost svakako najviše uključuju rad s mladima – poručuje predsjednik DVD-a Kuče, Krunoslav Milatović.

dvd kuce najmladi

Foto: najmlađi članovi DVD-a Kuče

 

The post Velika obljetnica: DVD Kuče slavi 125 godina postojanja appeared first on cityportal.hr.