Prijava

Vaša prijava

Bez straha od poplave: ‘Vodostaji su dobri, nema ugroze za stanovništvo’

['Centar obrane od poplave', 'hotnews', 'poplave', 'vatrogasci']

Zbog naglog rasta vodostaja Kupe tijekom jučerašnjeg dana i protekle noći, a kiša ni danas ne posustaje, raspitali smo se kod operativaca na terenu i stručnjaka iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda kakva je situacija, ali i prognoze vezano uz stanje vodostaja na našem području.

– Kupa je tijekom jučerašnjeg dana i obilnih oborina na samom izvoru u gornjem toku imala nagli porastaj, no sad su podaci u opadanju. No, vodni val ide prema Karlovcu koji se, prema prognozama, tamo očekuje idućih sati, pa su to pripremne mjere obrane od poplave. Što se tiče vašeg područja, ne bi trebalo biti značajnih problema. Možemo reći da su vodostaji dobri, nisu značajni da bi mogli ugroziti stanovništvo – rekao nam je voditelj Centra obrane od poplave Hrvatskih voda, Zoran Čavlović.

sruseno stablo na cesti

Foto: DVD Pokupsko na intervenciji

Vatrogasci s područja čitave Zagrebačke županije zasad nemaju podataka o bilo kakvoj ugrozi zbog poplave.

– Nema trenutno nikakvih aktivnosti što se tiče obrana od poplava, a nemamo ni dojava s područja Zagrebačke županije. Dvije ekipe su poslane na sanaciju krovišta u Čazmu. No, kako će biti dalje treba vidjeti, kiša i dalje pada. Zasad nema ni najave za dizanje operative u stanje pripravnosti – rekao nam je v.d. županijskog vatrogasnog zapovjednika, Slavko Povrlišek.

Područje uz Kupu ipak je pod budnim okom članova DVD-a Pokupsko, koji su zasad imali jednu intervenciju, zbog pada stabala na državnu cestu.

– Pratimo ovo najugroženije područje, od Auguštanovca do Gladovca Pokupskog, ljudi si i sami rade zemljane nasipe. Prati se i vodostaj kod Jamnice, kako bi se na vrijeme reagiralo. Tijekom jučerašnjeg dana smo zaprimili poziv od Županijskog vatrogasnog operativnog centra da je tijekom nevremena došlo do padanja stabala na prometnicu i oštećenja elektičnog voda na državnoj cesti DC36, pa smo odmah po dojavi krenuli smo na uklanjanje istih – rekao nam je predsjednik DVD-a Pokupsko, Stjepan Turković.

sruseno stablo vatrogasci

Foto: DVD Pokupsko uklanjaju srušeno stablo s ceste

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice javljaju o pojačanim aktivnostima na području Petrinje, te brojnim intervencijama na sanaciji šteta zbog nevremena.

– Zbog plavljenja prometnica i objekata na području Petrinje angažirano je šest timova za poplave i tri dobrovoljna vatrogasna društva, dok su ostali u stanju pripravnosti, javljaju iz Hrvatske vatrogasne zajednice. Ukupno 32 vatrogasaca i 12 vatrogasnih vozila iz Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Karlovačke županije, Koprivničko-križevačke, Varaždinske županije i Grada Zagreba, s domicilnih snagama, radi na uklanjanju posljedica nevremena, a samo tijekom jučerašnjeg dana odrađeno je 70 vatrogasnih intervencija  koje su se većinom odnosile na sanacije krovišta, te ispumpavanja vode. Intervencije sanacije štete se nastavljaju i tijekom jutra.

glavni zapovjednik u obilasku terena 2

Foto: obilazak terena u Petrinji, Hrvatska vatrogasna zajednica

Vatrogasci i u ostalim županijama rade na sanaciji posljedica nevremena pa je tako u posljednja 24 zabilježeno 138 tehničkih intervencija u kojima je sudjelovalo 411 vatrogasaca sa 166 vozila iz Sisačko-moslavačke, Virovitičko-podravske, Karlovačke, Zagrebačke i Primorsko-goranske županije.

Prema prognozama, padaline i rast vodostaja se očekuju i tijekom današnjeg dana stoga vatrogasne snage nastavljaju s pripravnošću i preventivnim radnjama kako bi spriječili plavljenje objekata i prometnica.

The post Bez straha od poplave: ‘Vodostaji su dobri, nema ugroze za stanovništvo’ appeared first on cityportal.hr.