Prijava

Vaša prijava

Nemilosrdni prevaranti: Kad ‘namirišu’ da živite sami…

['policija', 'prijevare', 'samozaštitno ponašanje', 'starije osobe']

Starije osobe, koje žive same, česta su meta beskurpuloznih prevaranata, upozoravaju iz Policijske uprave zagrebačke. Što je osoba starije životne dobi, to je rizik veći i stoga je potrebno imati na umu neka osnovna pravila kako bi se i sami zaštitili.

– Jedan od savjeta je da ne puštate nepoznate osobe u svoj dom dok se niste uvjerili o kome se radi. Znaju se predstavljati i kao službene osobe,  pa ako se doista radi o ljudima koji očitavaju stanje vode, struje i slično, svakako provjerite identifikacijske iskaznice, koje kao službene osobe moraju imati.

Slobodno u takvim situacijama možete i nazvati te tvrtke kako bi potvrdili njihov identitet. Ne dajte se impresionirati odlučnim nastupom, velikom ljubaznošću, susretljivošću, ljubaznošću, ne dajte se prevariti. Ako ni tada se ne žele udaljiti s vašeh kućnog praga, odah pozovite policiju 192 ili nas ovdje na 01/ 622 1144 – savjetuje inspektor Nikica Ljubanović iz velikogoričke policije.

zastita od prijevara

Na vrata znaju često pozvoniti i prevaranti koji prodaju predmete ili nude usluge, lažno se predstavljajući. Žele zadobiti vaše povjerenje ili sažaljenje, jer tako pripremaju teren za ući u vaš stan.

– Također nemojte reći kako živite sami ili ste trenutno sami, a nemojte ni držati veće količine novaca u svom domu. Prevaranti su u stanju kroz razgovor doći do saznanja o tome gdje držite novac. Nikako nemojte davati svoje podatke s bankovnih kartica, PIN-ove i slično. Ako vam je nešto sumnjivo svakako zapamtite izgled te osobe, boju kose, specifičnosti poput ožiljka ili madeža, ako se koristi vozilom, zapamtite vrstu, broj registracije.

Ne otvarajte vrata bez da ste se uvjerili tko je ispred ako gledate kroz ‘špijunku’, a ako imate sigurnosni lanac, ne skidajte ga, jer jednom kad otvorite vrata teško ćete ih opet zatvoriti ako ‘namirišu’ da ste sami – upozorava policijski inspektor Nikica Ljubanović.

The post Nemilosrdni prevaranti: Kad ‘namirišu’ da živite sami… appeared first on cityportal.hr.


Zakon šutnje i Crvena jabuka večeras na Udarniku

Izložba „Hrvatski Andersen“ u školskoj knjižnici