Prijava

Vaša prijava

Aktualac Gradskog vijeća: Je li pročistač upitan, što je sa ZET-om, tržnicom…

['aktualni sat', 'GRADSKO VIJEĆE', 'hotnews', 'sjednica']

Uoči sjednice Gradskog vijeća održan je Aktualni sat, a pitalo se i odgovaralo na temu pročistača otpadnih voda, sve skupljih komunalija, Autobusnog kolodvora i gradske tržnice, sanacije prometnica, škole u Dubrancu..

Vijećnica Ivana Belošević, otvorila je temu pročistača – tražila je objašnjenje je li projekt dovden u pitanje i hoće li se građani imati na što priključiti, a brine i katastrofalno stanje nogostupa u Buševcu.

– Kad je u pitanju pročistač ne pada mi na pamet miješati se u projekt kojemu nije nositelj grad nego naručitelj VG Vodoopskrba. Već sam tražio odgovore ..nastavljamo tijekom koji smo zacrtali, to je transparentnost, nema pitanja na koja nećemo dati odgovor. Stoga sam postavio pitanje pisanim putem direktoru Višiću što je s pročistačem, da nam detaljno uđe u problematiku, iskreno sam kao stranka i kao vlasnik zainteresiran, a zamolio sam i da nam se očituje po pitanju prometnica – rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

gradsko vijece nasl

Foto: sjednica Gradskog vijeća, 29.9.2022./P.Škrinjarić, cityportal.hr

Direktor VG Vodoopskrbe, Krunoslav Višić, prisutnima je odlučno poručio kako zadnja odluka Državne komisije ne znači da je projekt propao.

– Obzirom da je to goruća tema ovih dana, nadam se da svi shvaćate ozbiljnost situacije, vjerujem kako ste svjesni da smo i mi u ovoj situaciji i koliko smo svi skupa nemoćni, obzirom da je žalba koju je uložio Elektrocentar Petek i obzirom na odluku Državne komisije, sve se produžava..VG Vodoopskrba će ponovno izvršiti pregled i ocjenu pristiglih ponuda i od Elektrocentra Petek ćemo zatražiti dodatna pojašnjenja. Mi, kao naručitelj, ćemo nakon toga donijeti novu odluku o odabiru ponude ili odluku o poništenju postupka javne nabave. Dovodi li ovo u pitanje sam projekt i izvedbu pročistača? To apsolutno ne dolazi u obzir. Ovo rješenje to ne dovodi u pitanje, nego je ovdje upitan odabir izvođača radova, što nam nažalost prolongira opet vrijeme provedbe projekta. To je zasad to. Što se tiče asfaltiranja nogostupa u naselju Buševec, to je po planu u periodu od 20.10. do 10.11., već su poduzete mjere da se na svim neasfaltiranim dijelovima da će se dodatno održavati ,da ne dolazi do dodatnih problema u prometu.

Gradsko vijece3 gradon

Foto: sjednica Gradskog vijeća, 29.9.2022./P.Škrinjarić, cityportal.hr

Vijećnika Ivu Jelušića zanimalo je postoji li ijedna komunalna usluga koju gradska uprava nije  poskupjela, te hoće li gradonačelnik, obzirom na situaciju, razriješiti direktora Vodoopskrbe?

Gradonačelnik Ačkar je pozvao vijećnike da usporede koliko su građani Velike Gorice u ovoj energetskoj krizi i inflaciji izvukli puno veće benefite u usporedbi s drugim gradovima.

– Što se tiče razrješenja direktora Vodoopskrbe, gdje ja jesam Skupština, bitno je reći kako ovaj proces nije gotov do kraja. Ukoliko se pokaže da Uprava ili netko drugi nije imao dovoljno kompetencija, reagirat ćemo na to – poručio je.

Vijećnik Stipo Duvnjak pitao je hoće li zbog isteka ugovora sa ZET-om u pitanje doći javni prijevoz, te što će biti s odvodnjom na području sela od Novog Čiča prema Posovini?

– Javni prijevoz čitavo vrijeme na području našeg grada obavlja ZET, no zbog načina na koji oni to obavljaju čitavo vrijeme slušamo i primjedbe građana. Naš ugovor istječe krajem mjeseca i sigurno ćemo ga produžiti do kraja godine. Naravno da nismo ni mi zadovoljni načinom na koji ZET obavlja prijevoz za nađe građane, da smo u konstantnim i to tjednim pregovorima o svemu tome. Mogu vas uvjeriti da građani neće biti zakinuti za uslugu javnog prijevoza, dok ne nađemo drugo rješenje nastavljamo ovu suradnju na način kakav je do sada – odgovorio je zamjenik gradonačelnika, Neven Karas.

Gradonačelnik Ačkar je po pitanju odvodnje od Novog Čiča prema Posavini rekao kako su projekti  rađeni od 2009. do 2012. godine, te dok ne završi prvi dio aglomeracije, drugi ne može krenuti.

– Mene više brine to što u postojećim naseljima, prije ove inflacije bili obuhvaćeni sa 17,4 mil kuna troškova, a nisu obuhvaćene ulice ili kuće koje tamo postoje. Na to moramo paziti i uključiti u drugi dio aglomeracije – rekao je gradonačelnik.

Vijećnica Karmen Rak postavila je, kako kaže, ‘njeno vječno pitanje’, a to je Autobusni kolodvor. Zanimalo ju je da li je prikupljena dokumentacija i poslana nadležnom ministarstvu kako bi dobili sredstva za izgradnju Autobusnog kolodvora, te kad je u planu završetak groblja Kušanec?

–  Gdje je raspisan taj natječaj, gdje bismo se mi trebali javiti za gradnju kolodvora? Ovako ispada raspisan je natječaj, mi smo nesposobni..Svi problemi, pa i groblje Kušanec su me zatekli..Svi sveti su datum za koji bi bilo lijepo da se prisjetimo najmilijih ispred mrtvačnice tamo, a vjerujem da će tako biti – odgovorio je gradonačelnik Ačkar.

Vijećnika Vedrana Zobeca zanimalo je radi li se Ulica Podložnica zbog novog trgovačkog centra Interspar i je li napravljen novi projek, kako je najavljeno, zbog pitanja rušenja drveća koje su sadili tamošnji stanovnici. Također ga je zanimalo može li grad financijski podnijeti teret energetske krize i divljanja cijena?

– Vidio sam na društvenim mrežama kako se ta ulica radi zbog pogodovanja Intersparu, to nije točno. Ulica se radi zbog staračkog doma koji je tamo predviđen, grad je otkupio zemljište prije desetak godina i dokumentacija je spremna, čekamo da se raspiše natječaj, kao i za poduzetnički inkubator. Drveće su zasadili stanari i štite ih od buke s obilaznice i kad će krenuti izgradnja svih tih projekata, stabla će ih zaštititi i od prašine. Prvotni projekt je predvidio uklanjanje svih stabala. Izašli smo na teren nekoliko puta i nakon toga sam inzistirao na promjeni projekta kako bi se ostavio maksimalni broj stabala – pojasnio je Ačkar.

Zamjenik gradonačelnika, Neven Karas, pak poručuje kako se grad osigurao za aktualno krizno stanje, no postoji i dugoročna strategija.

– Što se tiče poskupljenja, znate i sami da grad ima puno ustanova, domova, sportskih objekata..Samo zbog usporedbe, prije dvije godine smo imali ponudu samo za električnu energiju 8,6 milijuna kuna za nas i naše korisnike. Sad smo dobili ponudu u iznosu 46 milijuna kuna. Naravno da je to za nas veliki teret, ali zahvaljujući mjerama hrvatske Vlade uvjereni smo da ćemo izaći iz toga. Nećemo stati na tome, radit ćemo i dalje na energetskoj obnovi objekata i iskorištavanju obnovljivih izvora energije, dugoročno razmišljamo o tome kako građanima olakšati situaciju.

Vijećnika Ozrena Robića zanimalo je kad će se ići u projekt nove gradske tržnice, te što se poduzelo po pitanju cijene grijanja koje putem HEP Toplinarstva koristi oko 5600 građana?

– Tržnica jest jedan od gorućih problema, priznajem i dan danas mi je nejasno kako smo izgubili taj Tržni centar. Samo ću reći kako ću se do kraja mandata truditi to riješiti. Kad je u pitanju grijanje, bilo je puno dezinformacija, objavljene su stare informacije..Skupo grijanje je i zbog dotrajalih cijevi, ta infrastruktura se mijenja – odgvoorio je Ačkar.

Što je s izgradnjom škole u Dubrancu i hoće li se izmjenama Urbanističkog plana uređenja konačno zaustaviti betonizaciju Velike Gorice, zanimalo je vijećnicu Marijanu Kuliš.

– Što se tiče škole u Dubrancu, dosta je potrajao proces istraživanja tla, kroz nekoliko dana bit će gotova građevinska dozvola, a krajnji rok je ,kao što sam već najavio, početak iduće školske godine. Što se tiče Urbanističkog plana, morate shvatiti da gradonačelnik nije urbanist, tražili smo način kako doskočiti problemu pretjerane betonizacije. Tu se pokazao jedan segment koji se zove ‘iznimka’, međutim tome se priklonila većina izvođača i imamo što imamo. To ćemo izmijeniti, jer ta odredba iz 2012. godine je umjesto iznimke postala pravilo – odgovorio je gradonačelnik.

Vijećnik Zvonko Kunić želio je znati hoće li se riješiti problem građevine u centru Velike Mlake, koja se ruši od starosti, a zbog neodržavanja je postala okupljalište štakora, te hoće li se sanirati tamošnji nadvožnjak star 50 godina, kao i izuzetno prometne ceste nakon aglomeracije..

– Objekt je u 90 posto privatnom vlasništvu, radi se na rješavanju tog problema. Što se tiče problema s aglomeracijom većinom su tamo vezani uz asfaltiranje, apsolutno ste u pravu. Kad govorite o tim najprometnijim dijelovima, oni su se više puta sanirali i to je sve o trošku izvođača radova – odgovorio je gradonačelnik Ačkar.

 

The post Aktualac Gradskog vijeća: Je li pročistač upitan, što je sa ZET-om, tržnicom… appeared first on cityportal.hr.