Prijava

Vaša prijava

Prijepodne na Gradskom vijeću: Proračun, aglomeracija i pressica oporbe

['Aglomeracija', 'GRADSKO VIJEĆE', 'hotnews', 'rebalans']

Nakon tri mjeseca gorički vijećnici ponovno su sjeli u svoje vijećničke klupe kako bi raspravljali o 16 točaka dnevnog reda 8.sjednice Gradskog vijeća. Na samom početku, oporba je ponovno zatražila da se posljednja točka koja se tiče projekta aglomeracije prebaci kao prva točka dnevnog reda, no na kraju je izglasano kako će se o toj točci raspravljati pod rednim brojem 3.

gradsko vijece glasanje scaled e1664448505512

Foto: sjednica Gradskog vijeća, 29.9.2022./P.Škrinjarić, cityportal.hr

Prije rasprave o aglomeraciji i izvješću o stanju provedbe projekta, vijećnici su donijeli Prijedlog Polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Velike Gorice za 2022. godinu o čemu je izvijestila pročelnica Žaneta Štefančić. Istaknula je kako su u šestomjesečnom razdoblju ostvareni ukupni prihodi i primici Proračuna Grada Velike Gorice u iznosu od 256.491.340,14 kn ili 40,56% godišnjeg plana, a ukupni rashodi i izdaci ostvareni su u iznosu od 254.150.687,99 kn ili 40,11% od godišnjeg plana.

Uslijedila je kraća rasprava, a Prijedlog je višeglasno prihvaćen. Raspravljalo se i o Rebalansu, a svoj nezadovoljstvo i u ovoj je točki izrazila oporba, no na kraju je isto tako prihvaćen.

gradsko vijece replika scaled e1664448490852

Foto: sjednica Gradskog vijeća, 29.9.2022./P.Škrinjarić, cityportal.hr

Oporba sazvala konferenciju za medije, a traže i ostavku direktora Vodoopskrbe

Svakako goruća tema i točka već nekoliko sjednica unazad je projekt aglomeracije kao i pitanje pročistača, pa je ujedinjena oporba sazvala konferenciju za medije na kojoj su iznijeli svoje mišljenje.

Ivo Jelušić iz SDP-a osvrnuo se na ponovno odgođen natječaj te dodao:

– U obrazloženju Komisije se puno toga vidi,  piše recimo da  Vodoopskrba nije u skladu sa zakonom ocjenjivala ponude, očito se pokušavalo nekome ići na ruku. Tražimo da gradonačelnik, kao Skupština Društva, razriješi Upravu, direktora VG Vodoopskrbe, jer on potpisuje sve odluke, ako to ne učine znači da na sebe preuzimaju kompletnu odgovornost – rekao je Jelušić.

U ime kluba vijećnika Mosta i HSP-a Ivan Bekavac strahuje kako će građani snositi posljedice ako se projekt ne dovrši u predviđenom roku.

– Za mjesec dana se bliži rok u kojem je trebao biti završen projekt aglomeracije,  u okviru toga je trebao biti i izgrađen pročistač otpadnih voda. Propisi EU i europskih fondova su vrlo strogi i vjerojatno će na kraju štetu za nerealizaciju snositi građani Velike Gorice. Za nas je to neprihvatljivo i tražimo odgovornost predsjednika Uprave Višića – dodao je Bekavac.

Press konferencija oporba procistac

Gradonačelnik Krešimir Ačkar ističe kako je nositelj projekta VG Vodoopskrba, ali ne može niti ne želi pobjeći od tog problema.

– Direktor Višić mi je u razgovoru rekao kako su angažirali odvjetnike i stručne timove za uslugu javnog natječaja, a koji su adekvatno trebali dogovoriti na nimalo ugodnu situaciju. Zamolio bi direktora Višića, da zajedno sa stručnim timom podijeli sve informacije o ovoj problematici vama vijećnicima – rekao je Ačkar.

Direktor Višić je naglasio kako sve ovisi o Državnoj komisiji koja nalaže Vodoopskrbi na koji način treba postupiti.

– Angažirali smo odvjetnike, stručnjake, a sve kako bi radili transparentno. I ponovno bi odlučio da angažiramo stručnjake koji će se baviti javnim nadmetanjem za izbor izvođača za pročistač. Ja osobno ne mogu utjecati na to tko će se prijaviti na natječaj. Da li sam ja kriv što je STRABAG dostavio nepotpunu projektnu dokumentaciju? Da li sam ja kriv što je DKOM donio jednoznačnu i jednosmjernu odluku gdje je uvažio sve žalbene naloge iz kompletnog postupka? Ja na to sve kao odgovorna osoba ne mogu utjecati – zaključio je Višić.

 

 

 

 

 

The post Prijepodne na Gradskom vijeću: Proračun, aglomeracija i pressica oporbe appeared first on cityportal.hr.