Prijava

Vaša prijava

Hrana nije otpad: U Hrvatskoj godišnje na otpadu završi 286 tisuća tona hrane

['hrana nije otpad', 'marija vučković', 'MINISTARSTVO GOSPODARSTVA', 'VELIKA GORICA']

Izložbom učeničkih radova na temu “Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati” u Velikoj Gorici jučer je obilježen Međunarodni dan osviještenosti o gubicima i otpadu od hrane. U naš grad tim povodom je stigla i ministrica Marija Vučković koja je otvorila samu izložbu, a posjetila je i učenike prvih razreda u OŠ Eugena Kumičića gdje im je podijelila tematske slikovnice. Prvašići su nakon toga poslušali i odradili edukativnu radionicu na temu otpada hrane.

– U Republici Hrvatskoj godišnje na otpadu završi 286 tisuća tona hrane, pri čemu se hrana baca u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije pa do kućanstava – istaknula je Vučković te pozvala sve na pojedinačnu odgovornost, zajedničko djelovanje i razmjenu znanja i iskustava, a sve kako bismo ostvarili ciljeve UN-ove Agende za održivi razvoj i do 2030. godine upola smanjiti otpad od hrane na razini maloprodaje i potrošača te smanjiti gubitke hrane duž cijelog prehrambenog lanca.

hrana nije otpad

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Cijeli projekt edukativne izložbe i izrade i podjele tematskih slikovnica je dio edukativne kampanje na temu sprječavanja bacanja hrane i doniranja hrane, koja se financira europskim sredstvima ukupne vrijednosti od 32 milijuna kuna, od čega je 30 milijuna kuna izdvojeno za infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane i banke hrane.

Očekuje se da će banke hrane početi sa radom najkasnije početkom 2024. godine, a u planu je i osnivanje Savjeta koji će pratiti i dalje unaprjeđivati njihov rad. Do kraja godine trebao bi biti usvojen novi plan za otpad od hrane za iduće šestogodišnje razdoblje,  podjelit će se i ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane i banke hrane te sklapanje dobrovoljnog sporazuma o sprječavanju otpada od hrane sa subjektima u poslovanju s hranom, udrugama civilnog društva, znanstvenom zajednicom i ostalim zainteresiranim dionicima.

Hrana nije otpad1

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Inače, u Hrvatskoj se godišnje donira oko 1.700 tona hrane, a iz Ministarstva ističu kako su te količine od 2016. godine u porastu od kada se prate podaci.

The post Hrana nije otpad: U Hrvatskoj godišnje na otpadu završi 286 tisuća tona hrane appeared first on cityportal.hr.